Malta ima najstrože zakone u EU, a abortus je ilegalan

Malta je odlučila da izmeni svoje zakone o abortusu, dozvoljavajući lekarima da prekinu trudnoću kada su zdravlje ili život žene izloženi velikom riziku, prenosi Politiko.

To su u sredu objavili ministar zdravlja Kris Fern, ministar pravde Džonatan Atard i parlamentarna sekretarka za reformu i ravnopravnost Rebeka Butigig.

Izmene i dopune Krivičnog zakonika imaju za cilj da pruže pravnu zaštitu medicinskim radnicima pojašnjavanjem da se pogoršanje zdravlja majke neće smatrati krivičnim delom. Očekuje se da će ovi amandmani, koje su podstakli lekari, biti uloženi u parlament početkom sledeće nedelje.

Kako sada, Malta ima najstrože zakone u EU, a abortus je ilegalan. U praksi, prekid trudnoće koja predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje ili život žene je „već standardna praksa u bolnici Mater Dei [najveća bolnica na Malti]“, navode vlasti u saopštenju. Novi amandmani će ponuditi "smirenost" medicinskim radnicima, rekao je Buttigieg.

Saopštenje od srede usledilo je nakon što je Amerikanki Andrei Prudente odbijeno da abortira na Malti uprkos riziku po njen život. Žena je podnela ustavnu tužbu protiv ministra zdravlja zemlje i parlamentarnog sekretara za reforme i ravnopravnost. Na kraju je uspela da odleti u Španiju na dalju brigu.

Autor: redportal.rs

#abortus

#malta

#zakon