Makronovi komentari dolaze usred istrage francuskih tužilaca o navodnoj ulozi bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija u pomaganju Kataru da dobije pravo da bude domaćin turnira

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da „sport ne treba politizovati”, nekoliko dana pred početak Svetskog prvenstva u Kataru, koje je naišlo na mnoge kritike zbog politike domaćina, preneo je „Politiko”.

Obraćajući se novinarima u Bangkoku, Makron je upitan o stanju ljudskih prava u Kataru i uticaju na životnu sredinu. "Ova pitanja je trebalo da budu rešena pre nego što je događaj dodeljen", odgovorio je Makron.

Francuska muška fudbalska reprezentacija jedan je od favorita za predstojeći turnir, koji je zaglibljen u više kontroverzi od kada je dodeljen Kataru 2010. godine. Optužbe o mitu i korupciji pratile su proces nadmetanja, a aktivisti, političari i neki fudbaleri kritikovali su stanje ljudskih prava u Kataru, njegov tretman radnika migranata i LGBTI+ zajednice.

Makronovi komentari dolaze usred istrage francuskih tužilaca o navodnoj ulozi bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija u pomaganju Kataru da dobije pravo da bude domaćin turnira, kako je izvestio francuski list Mond ranije ove nedelje.

Autor: redporal.rs

#Makron

#Sport