600 ruskih zvaničnika i diplomata izbačeno iz Evrope

Sposobnost Ruske Federacije da sprovodi špijunske operacije u Evropi pretrpela je jedan od najvećih strateških udaraca u novijoj istoriji nakon koordinisanih izbacivanja diplomata nakon početka rata u Ukrajini. Samo u Velikoj Britaniji vize su odbijene preko 100 diplomata.

Načelnik britanskom obaveštajnog odseka MI5 Ken Mekalum izjavio je u svom godišnjem govoru, u kome je izneo okvirno sve pretnje sa kojima se suočava Britanija, da je samo ove godine 600 ruskih zvaničnika izbačeno iz Evrope - od kojih su 400 bili špijuni:

I dalje nastavljamo sa neprestanim radom da učinimo Veliku Britaniju najtežom mogućom metom za izvođenje špijunskih operacija Rusije. U slučaju Velike Britanije, od kada smo uklonili 23 ruske diplomate koji su zapravo bili špijuni, odbili smo još preko 100 aplikacija za vizu. Glavna je stvar da britanija mora biti spremna na rusku agresiju u godinama koje dolaze.

Odgovarajući na pitanja nakon govora, Mekalum je nazvao izbacivanja ruskih diplomata veoma velikim udarcem za Rusiju u Evropi, dodajući da su svi podaci o agentima Ruske Federacije podeljeni među saveznicima tako da je njihovo kretanje na kontinentu još više otežano i skoro nemoguće da se agent iz jedne zemlje gde je otkriven pošalje u drugu.

Na kraju je dodao:

Nadam se da će u budućnosti veliki broj talentovanih, iskusnih ruskih obaveštajaca, ako mogu tako da ih nazovem, biti sve manje efektivni širom sveta u godinama koje dolaze.

Autor: redportal.rs

#Britanija

#EU

#Engleska

#Evropa

#London

#MI5

#NATO

#Obaveštajna služba

#Ruski špijuni

#SAD

#Saveznici

#Velika Britanija

#diplomate

#gubitak

#izbačene diplomate

#najveći

#ogroman

#u istoriji

#udarac

#vize

#zabrane