Obnovitelj srpske državnosti i rodonačelnik prve novovekovne srpske dinastije

Na današnji dan 1762. godine rođen je Đorđe Petrović Karađorđe, vožd, predvodnik Prvog srpskog ustanka i rodonačelnik dinastije Karađorđević.

Rodio se u šumadijskom selu Viševac kod Rače, a poreklom je iz Crne Gore. Kao mlad je učestvovao u Austrijsko-turskom ratu kao srpski frajkor. Nakon Seče knezova, našao se na čelu ustanka koji je podignut na Sretenje 1804. godine.

U mnogo bojeva je lično predvodio ustanike i uspešno obnovio srpsku državnost., oslobodio je značajne gradove poput Beograda i Smedereva, te pokrenuo diplomatski život mlade države. Napustio je zemlju 1813. godine uoči gušenja ustanka, pod snažnim osmanskim pritiskom i usled odsustva ruske pomoći zbog Napoleonove invazije.

Proveo je jedno vreme u Austriji kao zatvorenik, da bi kasnije bio poslat u Rusiju. Nezadovoljan predlogom ruskog imperatora da Srbi formiraju svoju koloniju u Ruskoj imperiji, tajno se u leto 1817. godine vratio u Srbiju, nameran da ponovo povede ustanak. Ubijen je u selu Radovanje po nalogu njegovog kuma kneza Miloša Obrenovića.

Njegovi posmrtni ostaci danas počivaju u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, koju je podigao njegov unuk kralj Petar I Karađorđević.

Autor: redportal.rs

#Dinastija Karađorđević

#KARAĐORĐE

#Vožd

#karađorđevići

#Đorđe Petrović Karađorđe