Što duže Ukrajina odbija pregovore, to će teže biti naći zajedničke reči

Kako je izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, uslovi Kijeva za početak pregovora su nerealni i neadekvatni. Kako je takođe dodao u razgovoru sa novinarima na samitu G20 - Moskva ne odbija pregovore.

Lavrov koji je predstavljao Rusiju na skupu visokog ranga u Indoneziji, izjavio je da je imao kratak razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom tokom kojeg je francuski lider potvrdio želju da nastavi sa kontaktima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i nadi da će se postići određeni dogovori koji će smiriti kompletnu situaciju. Kako je izjavio:

Podsetio sam Makrona da je problem sa ukrajinske strane, koja kategorički odbija bilo kakve pregovore i postavlja uslove koji su nerealni i neadekvatni.

Odgovarajući na pitanje o reakciji na govor predsednika Zelenskog, Lavrov je izjavio da su njegove reči samo pune militantne rusofobije i agresivne retorike.

Imam samo jedan zaključak izvučen iz njegovog govora, da i dalje ne sluša nijedan savet sa Zapada.

Ova izjava lavrova se najverovatnije odnosila na poslednje izveštaje koji stižu iz Vašingtona prema kojima SAD u privatnim razgovorima vrše pritisak na Kijev da odustane od svog beskompromisnog stava da nema pregovora sa moskvom. Takođe, prošle nedelje načelnik generalštaba SAD general Mark Atli je izjavio da vojna pobeda Ukrajine nije moguća i da bi trebala zima da se iskoristi za početak pregovora sa Ruskom Federacijom.

Autor: redportal.rs

#Bali

#EU

#G20

#Generalštab

#Kijev

#Lavrov

#Moskva

#Pobeda

#Ruska Federacija

#Rusofobija

#SAD

#Zelenski

#indonezija

#odbijanje

#pregovori

#rusija