Ruski baraž nakon poziva Zelenskog

Kako prenosi portal Mondo, Rusija je danas pokrenula jednu od svojih najvećih raketnih baraža na Ukrajinu do sada, ostavljajući energetsku mrežu zemlje "kritičnom“ sa stalnim nestankom struje.

Više od 100 raketa ispaljeno je na gradove širom zemlje, pogađajući civilne zgrade i elektrane, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Bombardovanje je ostavilo pola Kijeva u mraku, gde je najmanje jedan civil poginuo, a ceo grad Žitomir bez struje. Štrajkovi su takođe prijavljeni u Lavovu, za koji je rečeno da je bio u delimičnom mraku, a na meti su bili i Harkov, Vinica, Rivne, Odesa, Zaporožje, Černigov, Hmeljnicki i Ivano-Frankivsk - iako je situacija u tim gradovima bila manje jasna.

To je došlo samo nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govoreći putem video veze iz Kijeva rekao svetskim liderima na samitu G20 na Baliju da je spreman da okonča rat pod uslovom da Rusija povuče svoje trupe iz oblasti koje trenutno zauzima.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je govoreći kasnije na samitu u Indoneziji optužio zapadne zemlje da vode hibridni rat u Ukrajini i Kijevu za produžavanje sukoba, ne pominjući učešće Rusije u borbama.

Došlo je do napada na prestonicu. Prema preliminarnim informacijama, dve stambene zgrade su pogođene u Pečerskom okrugu, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Iznad Kijeva je oboreno nekoliko projektila od strane sistema PVO. Lekari i spasioci su na mestu udara. 

Andrij Jermak, šef štaba Zelenskog, rekao je da je napad bio odgovor na obraćanje predsednika G20 – pojačavajući pritisak na Rusiju da zaustavi svoje napade. kako je naveo:

Da li neko ozbiljno misli da Kremlj zaista želi mir? Ono želi poslušnost. Ali na kraju krajeva, teroristi uvek gube.

Ruske snage su poslednjih nedelja gađale energetsku infrastrukturu širom Ukrajine i lansirale su baraž raketa i rojeve dronova. Otprilike trećina ukrajinskih kapaciteta za proizvodnju električne energije je uklonjena, što je izazvalo nestašice struje širom zemlje baš u trenutku kada je nastupila zima. Kijev je poslednji put bio na meti ruskih snaga pre skoro mesec dana, 17. oktobra.

Rusija se u utorak suočila sa sve većim diplomatskim pritiskom da okonča svoj rat u Ukrajini, pošto su i saveznici G20 i kritičari žalili na bolne globalne posledice skoro devetomesečnog sukoba.

Nacrt saopštenja do kojeg je došao AFP pokazao je da se 20 vodećih svetskih ekonomija udružuju kako bi osudile posledice rata, ali i dalje podeljene po pitanju raspodele krivice.

Samit je pokazao da čak i ruski saveznici imaju ograničeno strpljenje sa sukobom koji je naduvao cene hrane i energije širom sveta.

Rizikujući diplomatsku izolaciju, Rusija je bila prinuđena da se složi da je rat u Ukrajini koji Moskva odbija da nazove ratom – štetno uticao na globalnu ekonomiju.

Takođe se složio da je upotreba ili pretnja upotrebom nuklearnog oružja nedopustiva, nakon što je predsednik Vladimir Putin mesecima uputio takve pretnje.

Autor: Mondo.rs

#100 raketa

#Infrastruktura

#Kijev

#Mrak

#Ruska Federacija

#Ukrajina

#Uništenje

#Volodimir

#Zelenski

#energetika

#najveći udar

#putin

#raketiranje

#rusija

#struja