Na njemu je crnim sprejem na engleskom jeziku napisano "komunistički teroristi".

Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu u poslednje četiri godine je pod konstantnim napadima klerofašista i neonacista, a samo je jedan od počinilaca skrnavljenja, Rober Rundo, do danas pronađen i procesuiran. Spomen obeležje ponovo je osvanulo vandalizovano. Na njemu je crnim sprejem na engleskom jeziku napisano "komunistički teroristi".

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) oštro je osudio vandalski čin.  Oni nadove da je "zbog drskih akata u više navrata u pisanoj formi kontaktirano Javno preduzeće 'Beogradska tvrđava'", ali da od rukovodstva te ustanove nisu dobili odgovor, prenosi Telegraf.

U dopisima je traženo da budu postavljene kamere koje bi snimale Grobnicu narodnih heroja, a da se, dok kamere ne budu postavljene, na to mesto postavi čuvar.

- Takođe, naša organizacija je organizovala niz protesta i zahtevala i od rukovodstva 'Zavoda za zaštitu spomenika' na Kalemegdanu, kako bi ta institucija izvršila pritisak na JP 'Beogradska tvrđava', da u najkraćem roku instalira kamere koje bi nadgledale Grobnicu narodnih heroja 24 sata dnevno kako se gnusni čin koji su počinili desničarski vandali više nikada ne bi ponovio. Shodno tome, SKOJ poslovodstvo JP 'Bogradska tvrđava' smatra najvećim krivcem što se sramni napadi na Grobnicu narodnih heroja nesmetano nastavljaju te zbog nebrige i nečinjenja po ovom pitanju traži momentalnu ostavku rukovodstva ovog preduzeća - navedeno je u saopštenju SKOJ.

SKOJ zahteva od nadležnih da se Grobnica narodnih heroja stavi pod video nadzor jer je to jedini adekvatan način da se zaštiti od destruktivnih aktivnosti besprizornih ultradesnih vandala. Kako navode, "razlog zbog čega oni koji su profašistički orijentisani uporno napada Grobnicu narodnih heroja je indolentni odnos nadležnih u prvom redu Ministarstva unutrašnjih poslova koji ne čine ništa kako bi se skrnavljenje tog spomenika zaustavilo".

- Kao što svaki omladinac u Beogradu dobro zna da iza napada na Grobnicu narodnih heroja stoje ekstremisti iz redova Srbske akcije, Zentrope Srbija, Krvi i čast i Monarhističkog kluba 'Carostavnik' to isto tako dobro zna MUP, ali niti je bilo ko od počinilaca pronađen niti su napadi prestali. SKOJ zahteva od MUP-a Srbije da pronađe i privede pravdi napadače na Grobnicu narodnih heroja. U slučaju da se gnusni ataci na taj spomenik nastave i dalje, SKOJ-u ne preostaje ništa drugo nego da pozove svoje simpatizere i antifašiste, kao isve antifašističke organizacije i udruženja, da izraze protest i 'blokiraju' rad JP 'Bogradska tvrđava' i 'Zavoda za zaštitu spomenika', tražeči od tih institucija odgovor kada će postaviti kamere na Grobnicu narodnih heroja - dodaju u saopštenju.

Autor: Telegraf

#Oskrnavljena grobnica

#Spomen obeležje

#grobnica narodnih heroja

#kalemegdan