Bombaški napad u Istanbulu potvrđuje po ko zna koji put da je terorizam prisutan u svakom trenutku i da samo varira intenzitet napada

Bombaški napad u Istanbulu, u kom je preksinoć poginulo šestoro, a ranjeno nekoliko desetina ljudi, među kojima i jedna Nišlijka, po svemu sudeći samo je početak eskalacije terorizma širom Evrope i sveta, ocenjuju bezbednosni stručnjaci za Kurir. Ukazuju da je terorizam uvek prisutan, te da ga određeni događaji samo podstiču da se nanovo aktivira. Ovaj stravičan događaj u Turskoj, objašnjavaju naši sagovornici, dao je zeleno svetlo teroristima za dalju akciju.

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji, ukazuje da svetu preti opasnost od dalje eskalacije terorističkih napada.

- Ovo sasvim sigurno najavljuje novi talas terorističkih akcija koji se može preliti širom Evrope i sveta. Takođe je problem što su bezbednosne službe dosta velikog broja zapadnih država koje su antiterorističke, počele da se bave terorizmom, što se pre svega može videti na primeru presecanja gasovoda i naftovoda, te na primeru Krimskog mosta, što je uradila ukrajinska služba bezbednosti. Jednostavno je ta oštrica prema terorizmu otupila jer su one počele da koketiraju s terorističkim organizacijama, te je očito da su terorističke organizacije od nekoga dobile zeleno svetlo da mogu da nastupe tako - kaže Karan.

I vojno-politički analitičar Vlade Radulović ocenjuje da ovo neće biti poslednji teroristički napad ni u Turskoj niti u svetu.

- Ovaj napad potvrđuje po ko zna koji put da je terorizam prisutan u svakom trenutku i da samo varira intenzitet napada, koji su nekada češći, a nekada prosto opadne njihov intenzitet pa se svi uljuljkaju. Zapravo, ovakve stvari nas demantuju - ističe Radulović.

Autor: Kurir.rs / Pink.rs

#Teroristi

#Terorizam

#Turska