Širom Londona će se čuti topovski pozdrav u čast njegovog rođendana, a kraljeve trupe će u podne početi da ispaljuju 41 rafal u londonskom Grin parku

Britanski kralj Čarls III danas slavi 74. rođendan, prvi put kao monarh.

Dobijajte najvažnije vesti, besplatno na ViberuOčekuje se da će kralj rođendan proslaviti sa porodicom, bez javnih angažmana. Za sada nije poznato da li će, u skladu sa tradicijom, kralj Čarls III na leto zvanično proslaviti rođendan.

Od 1700. godine, monarsi koji nisu rođeni tokom leta proslavljaju još jedan rođendan, koji je obeležen tradicionalnom paradom pod nazivom Trooping the Colour. Zvanična proslava rođendana kraljice Elizabete Druge oduvek je organizovana druge subote u junu, ali još nije potvrđeno da li će i novi kralj slaviti na isti način.

Iako kralj Čarls za taj dan nema zvanične angažmane, njegov prvi rođendan kao monarha danas će obeležiti Bend britanske konjice, koji će tokom smene straže u Bakingemskoj palati izvesti rođendansku pesmu "Srećan rođendan".

Širom Londona će se čuti topovski pozdrav u čast njegovog rođendana, a kraljeve trupe će u podne početi da ispaljuju 41 rafal u londonskom Grin parku, dok će bend Škotske garde izvesti i "Srećan rođendan".

Kraljeva trupa je ceremonijalna konjička jedinica britanske vojske koja salutira na kraljevskim ceremonijama i važnim događajima kao što su državne posete. Brinu se i o crnim konjima koji učestvuju na državnim i vojnim sahranama.

Sat vremena kasnije, u 13 časova po londonskom vremenu, Časni artiljerijski korpus će ispaliti 62 metka na Londonsku kulu. Rođendanski planovi kralja Čarlsa nisu poznati, ali je prethodnih godina uživao u nezaboravnim proslavama.

Autor: redportal.rs

#ROĐENDAN

#Velika Britanija

#kralj Čarl III