Ptice su ugrožene klimatskim promenama, ribolovom, zagađenjem plastikom i gubitkom staništa

Policija na Novom Zelandu istražuje nestanak četiri jaja ugroženog severnog kraljevskog albatrosa koji je nestao sa litice Taiaroa Head u blizini Danidina, saopštilo je Odeljenje za konzervaciju (DOC).

Tajaroa Hed je jedino kopneno mesto za razmnožavanje albatrosa na svetu koje je potpuno ograđeno. Regionalni operativni menadžer DOC-a Eni Volas rekla je da je nestanak bio veoma neobičan događaj.

- Mesto se godinama vodi i prati i čudno je da bi jaja nestala bez traga - rekla je ona.

Još uvek je nejasno šta se dogodilo i mi prikupljamo snimke sigurnosnih kamera i razgovaramo sa ljudima koji možda imaju relevantne informacije. Međutim, smatra se da su jaja možda oduzeta jer nema znakova da su ih pojeli predatori.

Ptice su ugrožene klimatskim promenama, ribolovom, zagađenjem plastikom i gubitkom staništa, rekla je Volas. Polako se razmnožavaju, tako da su sva jaja i pilići važni za njihov opstanak.

- Ovo je poražavajuće za naše osoblje koje je uložilo bezbroj sati brinući se o ovim pticama u izazovnim uslovima, održavajući ih hladnim tokom vrućih dana, radeći na sprečavanju napada muva i obezbeđujući dodatnu hranu za neuhranjene piliće. - rekla je ona

Ova vrsta albatrosa, poznata kao toroa, jedna je od najvećih morskih ptica na svetu, sa rasponom krila većim od 3 metra. Ostalo je oko 17.000 ptica i rasprostranjene su po Južnom okeanu. Većina se razmnožava na nekoliko ostrva na ostrvima Čatam na Novom Zelandu.

Autor: redportal.rs

#albatros

#jaja

#nestanak

#novi zeland