Turšija je ukiseljeno povrće ili voće ili kombinacija povrća i voća uz dodatak aromatičnog bilja ili plodova i bilja koji podstiču fermentaciju.

Najčešće se za turšiju koriste paprike, krastavci, zeleni paradajz, šargarepa, karfiol. Povrće se slaže u velike staklene tegle i prelije rastvorom vode i soli. Za neke vrste povrća se dodaje i malo esencije. U seoskim domaćinstvima se turšija priprema u drvenim burićima. Turšija služi kao predjelo ili meze. Za recept u nastavku ukupno treba da imate 10 kg povrća, a vi po ukusu odredite kog povrća ćete više ili manje kupiti.

Sastojci: kornišoni, karfiol, zeleni paradajz, šargarepa, 5 glavica belog luka, 500 g soli, sirće.

Priprema: Uzmite čisto bure od 10 litara i na dno sipajte so i lepo pokvasite sirćetom. Svo povrće prethodno dobro operite i ocedite. Prvo stavite šargarepu, ako je sitna ne seče se, a ako je krupnija seče se na dva dela. Karfiol podelite na cvetove i dodajte preko šargarepe. Zatim stavite paradajz i na kraju kornišone. Kroz slojeve se stavlja po jedna glavica belog luka isečena na pola. Krastavčići prvi budu gotovi, zato se stavljaju poslednji. Na kraju kamenom pritisnite povrće. Neka tako odstoji do sutradan pe tek onda se preliva vodom i zatvara poklopcem. Pretače se po želji na 1-2 dana. Gotova je nakon 14 dana.

Autor: Pink

#povrće

#recept

#salata

#turšija

#zimnica