Nema zajedničkog sastanka

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Džosep Borelj, boravi u Parizu, gde će se sutra, kao moderator dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, prvo ujutru sastati sa predstavnikom prištinskih privremenih institucija Aljbinom Kurtijem, a zatim i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštila je Evropska komisija.

Borelj će za vreme posete, tokom koje učestvuje na Pariskom mirovnom forumu, razgovarati sa "partnerskim zemljama o velikim krizama na koje danas moramo da odgovorimo, kao što su agresija Rusije na Ukrajinu i njene globalne posledice, tenzije između Kosova i Srbije, evropsko angažovanje u Sahelu i politička situacija u Venecueli", navela je Komisija.

Visoki predstavnik će razgovarati o potrebi "ponovnog osmišljavanja multilateralnog sistema, kako bi se on ojačao suočen sa višefaktorskim krizama sa kojima se svet suočava", saopštila je EK.

Tokom Foruma, Borelj će se sastati sa timovima projekta "Međunarodni pristup za pristup veštačkoj inteligenciji usmeren na čoveka", koji je naglašen u okviru "Prostora rešenja" Foruma.

Ovaj projekat ima za cilj da promoviše uspostavljanje etičkog okvira koji promoviše razvoj veštačke inteligencije na globalnom nivou u skladu sa vrednostima EU.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Borelj

#Kosovo

#Kurti

#Vučić