Zelenski je pozvao Amerikance da "održe nepokolebljivo jedinstvo" dok se "mir ne vrati" u Ukrajinu, pošto se danas u Sjedinjenim Državama održavaju ključni srednjoročni izbori

Uoči današnjih ključnih izbora u SAD, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovestio je mogućnost mirovnih pregovora sa Rusijom, što je preokret u odnosu na njegovo ranije odbijanje dijaloga sa predsednikom Vladimirom Putinom.

Zelenski je kasno sinoć pozvao međunarodnu zajednicu "da prisili Rusiju na prave mirovne pregovore". On je naveo uobičajene uslove za dijalog, odnosno povratak svih okupiranih teritorija, naknadu štete i krivično gonjenje za ratne zločine.

Reč je o promeni retorike ukrajinskog predsednika, koji je krajem septembra potpisao ukaz o "nemogućnosti vođenja pregovora" sa Putinom.

Današnji izbori na sredini mandata za Kongres SAD definisaće količinu i oblik buduće politike Vašingtona i finansijske podrške Ukrajini, prenose američki mediji.

Zelenski je pozvao Amerikance da "održe nepokolebljivo jedinstvo" dok se "mir ne vrati" u Ukrajinu, pošto se danas u Sjedinjenim Državama održavaju ključni srednjoročni izbori, čiji bi ishod mogao uticati na podršku Vašingtona Kijevu.

- Tražim od vas da održite nepokolebljivo jedinstvo kao što to činite sada, do dana kada svi čujemo te važne reči o kojima smo sanjali, dok ne čujemo da je mir konačno vraćen - rekao je Zelenski u video obraćanju iz Kijeva. konferenciji na kojoj je dobio američku Medalju slobode.

Autor: redportal.rs

#Ukrajina

#Zelenski

#pregovori

#rusija