Lukašenko je evropske lidere opisao kao ludake, koji, nesposobni da kažu ne Vašingtonu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da građani evropskih zemalja žele da žive u miru, ali njihove vlasti nisu u stanju da „ugase vatru u sopstvenoj kući“, prenela je ruska novinska agencija Tass.

– Nemačka, cela Evropa – sada nema lidera. Ali čak i da ih ima... ne mogu ni da ugase vatru u sopstvenoj kući, tvrdi Lukašenko.

Prema njegovim rečima, "Evropljani ne žele ovaj rat".

– Oni dovoljno dobro razumeju šta se danas dešava u Ukrajini. I ovde u Belorusiji pokušavaju da zapale požar. Sutra će izgoreti cela Evropa, dodao je Lukašenko.

Njegovo mišljenje je da Evropljani moraju da prekinu konfrontaciju koja je već rezultirala sukobom na teritoriji Ukrajine. Lukašenko je evropske lidere opisao kao ludake, koji, nesposobni da kažu „ne“ Vašingtonu, raspiruju vatru u regionu.

– Da li su pravi lideri oni koji su dozvolili Amerikancima da tamo (u Evropu) donesu dodatno nuklearno oružje? Oni su ludaci - rekao je predsednik Belorusije.

On je prokomentarisao i ulogu SAD u ratu.

– Amerikanci se plaše samo nuklearnog oružja. A ako se ne upotrebi nuklearno oružje, onda će se boriti sa konvencionalnim. Gde? Oni će se boriti ovde. Bićemo ovde, u ovom džemu. Ukrajina već gori - naglasio je Lukašenko.

Lukašenko je događaje u Ukrajini nazvao katastrofom, dodajući da „nema zemlje u sovjetsko doba koja je primila tako velike strane investicije kao Ukrajina”.

Autor: redportal.rs

#Evropa

#Lukašenko

#Ukrajina