On je naveo da je posebno ponosan na to što ovo mesto postaje bitna tačka susreta za mlade dizajnere

Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, uz Međunarodni sajam mašina i alata za drvnu industriju, otvorio je danas u Beogradu ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i naglasio da je izvoz nameštaja za osam meseci ove godine veći za šest odsto u odnosu na isti period lane.

- Izvoz nameštaja od svih materijala za osam meseci ove godine iznosio je blizu 500 miliona dolara i veći je od izvoza iz istog prerioda prošle godine za skoro šest odsto. Ako posmatramo samo nameštaj od drveta, izvoz u ovom periodu iznosio je 232 miliona dolara i povećanje u odnosu na prošlu godinu je 8,3 odsto - rekao je ministar.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je naveo da je posebno ponosan na to što ovo mesto postaje bitna tačka susreta za mlade dizajnere, koji predstavljaju novu kreativnu i pokretačku snagu celog regiona, i istakao da trenutna energetska kriza postavlja velike izazove.

- Sada se borimo sa velikom energetskom krizom i pred nama je velika odgovornost da nastavimo da dajemo podršku našoj industriji i iskoristimo to što sa 44 trgovinska partnera imamo zaključene sporazumne o slobodnoj trgovini. Takođe, moramo iskoristiti pun potencijal regionalne inicijative Otvoreni Balkan - rekao je ministar.

Obraćajući se izlagačima, Momirović je kazao da domaće firme predstavljaju motor naše ekonomije.

Video: Tanjug/Zoran Žestić

- Ovo je mesto gde domaće kompanije izlažu namestaj vrhunskog kvaliteta, gde se okupljaju domaće firme koje predstavljaju motor naše ekonomije. Nadam se da ćemo u narednih šest dana uspeti da okupimo sve kompanije koje su posvećene inovacijama, vrhunskom dizajnu, kvalitetu i funkcionalnosti nameštaja - rekao je Momirović.

Predsednik Centralnoevropske asocijacije sajmova (CEFA) Ivajlo Ivanov je kazao da je impresioniran onim što je mogao da vidi tokom obilaska štandova, kao i da je domaća industrija nameštaja i obrade drveta u Srbiji izuzetno jaka.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On se zahvalio organizatorima i dodao da su ovakvi sajmovi regionalni događaji od suštinskog značaja.

U okviru ove dve manifestacije, koje će trajati šest dana, predstaviće se više od 180 izlagača iz 20 država.

Cilj je da ovaj privredni događaj na najoriginalniji i najkorisniji način spoji drvno-prerađivačku i industriju nameštaja sa kreativnom sferom, dizajnerima i mladim umetnicima koji čine osnov njene pokretačke strane za budućnost, rekla je predstavnica organizacije Sajma na današnjem otvaranju.

Video: Tanjug/Zoran Žestić

Autor: Tanjug

#Sajam nameštaja Beograd

#tomislav momirović