Dalje ima funkciju šefa Nadzornog odbora građevinskog koncerna Strabag, i nudi savetničke usluge od Kazahstana do Čilea

Nakon povlačenja iz politike bivši austrijski kancelari prešli su uspešno u svet biznisa, pa se, umesto političkih izjava, mogu čuti samo vesti o akvizicijama i ulaganjima.

Tako je Alfred Guzenbauer, nakon aktivnog bavljenja politikom u redovima Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), i vođenja vlade od 2007.do 2008., osnovao kompaniju koja mu donosi milione.

Nedavno je ponovo dospeo u žižu interesovanja javnosti pošto je sa svojom kompanijom Gusenbauer Projektentwicklung & Beteiligung GmbH investirao u startap ElephantSkin, proizvođača održivih rukavica, koje predstavljaju alternativu jednokratnim plastičnim rukavicama.

Foto: pexels.com/Brian de Karma

Takođe on investira i u uzgoj lososa na istoku Austrije.

Međutim veće pare mu donose investicije u nekretnine, te je Guzenbauer član Nadzornog odbora više kompanija, u kojima drži i manji udeo vlasništva austrijskog tajkuna Rene Benkoa.

Dalje ima funkciju šefa Nadzornog odbora građevinskog koncerna Strabag, i nudi savetničke usluge od Kazahstana do Čilea.

Njegov naslednik na funkciji kancelara od 2008.do 2016. Verner Fajman, o kojem se od odlaska sa političke scene gotovo ništa ne čuje u javnosti, sa svojim ranijim portparolom Matijasom Ojler Roler pokrenuo je firmu 4Pro Projektmanagement-und KommunikationsgmbH koja se bavi razvojem projekata nekretnina, a pruža i konsultantske usluge.

Ove godine Fajman je osnovao i firmu FMW Beratungsund Beteiligungs GmbH.

Kristijan Kern, koji je ušao u istoriju kao kancelar sa najkraćim mandatom, koji je vladu vodio od maja 2016.do decembra 2017., ušao je iz privrede u politiku, i vratio se biznisu nakon političkog života.

Najpre je otvorio kompaniju koja se bavila ulaganjima u nove tehnologije, a onda se vratio u železnički sektor gde je šef European Locomotive Group (ELL) sa sedištem u Beču i Minhenu, kompanije koja se bavi iznamljivanjem lokomotiva u putničkom i transportnom saobraćaju. On sada upravlja sa 170 lokomotiva Simens-Vektron.

Kern je ušao u politiku sa visoke pozicije u Austrijskoj železnici (OeBB).

Firmu, sa kojom je počeo da se bavi biznisom posle politike, ostavio je bivšoj supruzi.

Najmlađi među njima, Sebastijan Kurc, nakon napuštanja politike, pre godinu dana, posvetio se ulaganjima u startapove.

Po povlačenja iz političkog života Austrije on se zaposlio u SAD kod milijardera Petera Tila kao globalni strateg.

Takođe je osnovao i sopstvenu firmu SK Management GmbH i zajedno sa austrijskim investitorom Aleksanderom Šicom kompaniju AS2 K Beteiligungs GmbH preko koje investira u start-apove.

Tako je nedavno investirao u digitalni pretraživač za negovatelje.

Sa izraelskim biznismenom Šalevom Hulio, poznatom po razvoju softvera za špijunažu Pegaz osnovao je kompaniju koja se bavi razvojem instrumenata za odbranu od sajber napada na kritičnu infrastrukturu.

Autor: Tanjug

#Alfred Guzenbauer

#Austrija

#biznismeni

#kancelari

#sebastijan kurc