Mađarska ni pod kojim uslovima neće pristati na plan EU

Kako prenosi portal Mondo, Mađarska je spremna da nastavi svoju finansijsku podršku Ukrajini na bilateralnoj osnovi, ali ni pod kojim uslovima neće pristati na još jedno zajedničko zaduživanje EU u tu svrhu, rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na sastanku u Sofiji.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto pozdravio je činjenicu da EU priprema novi paket pomoći Ukrajini. Govoreći na sastanku Centralnoevropske inicijative, ministri spoljnih poslova u ponedeljak u Sofiji, on je podsetio da Mađarska mnogo duže pomaže susednoj Ukrajini na različite načine od onih koji se sada predstavljaju kao najbolji prijatelji.

Sijarto je u svom govoru istakao da je vlada potrošila stotine miliona evra za podršku zdravstvu, obrazovanju, kulturnim institucijama i crkvama u Ukrajini, a da je Mađarska činila svoj deo posla i pre izbijanja rata.

Spremni smo da nastavimo finansijsku podršku na bilateralnoj osnovi, na osnovu bilateralnog sporazuma između Ukrajine i Mađarske. Ali sigurno nećemo podržati bilo kakvo zajedničko zaduživanje EU u ovoj oblast. Kako je naveo:

Zašto? Jer smo to već jednom uradili. Podržali smo zajedničko zaduživanje tokom epidemije korona virusa i to je bilo više nego dovoljno.

Evropska komisija predlaže paket finansijske pomoći od 1,5 milijardi evra mesečno za pokrivanje potreba Ukrajine za finansiranjem za narednu godinu, a zakonodavna inicijativa će biti predstavljena ove nedelje. Predviđeno je da se koristi budžet EU kao garancija za prikupljanje sredstava za Kijev, što podrazumeva promenu pravila, koja zahtevaju jednoglasnu podršku 27 država-članica.

Autor: Mondo.rs

#EU

#Mađarska

#Orban

#Pomoć

#Ukrajina

#front

#naoružanje

#odbijanje

#plan

#rat

#sijarto