SAD insistiraju da svako odbijanje pregovaranja ide na ruku Vladimiru Putinu

Visoki zvaničnici SAD su u poslednjih nekoliko nedelje povećali pritisak na Ukrajinu da se otvori ka mogućnosti nastavka pregovora sa Ruskom Federacijom, usled zabrinutosti da bi se javna podrška ratu promenila i dramatično opala usled toga što mu se kraj ni ne nazire i zbog toga što nijedna sukobljena strana nije voljna da stupi u diplomatske razgovore.

Diskusija koju zvaničnici vode sa ukrajinskom stranom nije dizajnirana da natera Ukrajince da pregovaraju odmah, pre je više želja SAD da prenesu Kijevu mišljenje da žele završetak sukoba, odnosno dogovor kao i da jasno stave do znanja da u tim pregovorima Ukrajina nastupa sa superiornog moralnog i prevednog stanovišta.

Zvaničnici, uključujući i Savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, počeli su sve snažnije da pritiskaju Ukrajince da promene svoju retoriku nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao dekret početkom oktobra gde je odbacio svaku mogućnost pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Dekret je došao kao odgovor na rusku aneksiju teritorija u istočnoj Ukrajini nakon što je obavljen referendum. kako je Zelenski naveo:

Spremni smo za dijalog sa Rusijom, ali sa drugim predsednikom Rusije.

Salivan je obavio razgovor po ovoj temi direktno sa predsednikom Zelenskim tokom njegove posete Kijevu prošle nedelje. On je izneo stav SAD da kategoričko odbijanje svih pregovora sa Rusijom ide na ruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ruskom narativu da Ukrajina odbija mir.

U ponedeljak portparol Kremlja Dimitrij Peskov je izjavio da je Rusija otvorena i spremna da pregovara sa Ukrajinom ali da u ovom trenutku ne vidimo takvu šansu, jer je Kijev zakonski zabranio bilo kakav nastavak pregovora.

Savet i pritisak stiže Ukrajincima takođe i pred tešku zimu koja nastupa u Evropi, koja je već teško ekonomski pogođena i trpi veliki skok cena energenata koje su nastale kao posledica rata u Ukrajini.

pročitajte još

Krali DRVA po OSEČINI

Autor: redportal.rs

#Ruska Federacija

#SAD

#Taktika

#Ukrajina

#Vladimir Putin

#Volodimir Zelenski

#diplomatija

#front

#odbijanje

#ofanziva

#pregovori

#pritisak

#rat

#rusija

#zabrana

#zakon