On je ocenio da uz zdravstvenu krizu traje velika energetska kriza, problem u lancima snabdevanja, i rat u Ukrajini

Srbija se bori sa svim izazovima bolje i uspešnije nego veće i razvijenije zemlje, a rebalans budžeta je prilika da priznamo stvari koje su se desile u proteklih nekoliko meseci, rekao je danas na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije minister finansija Siniša Mali.

On je ocenio da uz zdravstvenu krizu traje velika energetska kriza, problem u lancima snabdevanja, i rat u Ukrajini, što je ocenio kao slagalicu problema.

Video: Tanjug/NZ

Naveo je da su razlozi za rebalans bolji prihodi, koji su 180 milijardi dinara preko plana, i njihovo raspoređivanje gde je neophodno.

Dodao je da je država veliki novac izdvojila pravovremeno reagujući na svetski skok cene energenata i pomogli i građane i privrede, a kao razlog za rebalans istakao i želju da se poboljša žviotni standard.

Tu je istakao da će kroz prateće zakone biti omogućeno povećanje penzija, zarada u javnom sektoru, minimalne zarade i dalje novčane podrške mladima.

Rekao je da je 15 milijardi dinara predviđeno za socijalna davanja, gde su i podrška natalitetu, za novorođenu decu, te majkama za prve nekretnine.

- Veoma je važno da nijedan makroekonomski indikator nase privrede ne postoji sada koji nije dobar i pozitivan, imajući u vidu okolnosti s kojima se suočavamo - ocenio je on.

Mali je podsetio da Srbija ima pozitivnu stopu rasta cele godine, a kao ogroman napredak ocenio da BDP danas prelazi 60 milijardi evra.

Rekao je da se kroz rebalans ne zaustavlja nijedna kapitalna investicija i da drzava svaku obavezu plaća na vreme i u dinar.

Video: Tanjug/NZ

Mali je rekao da se čuva makroekonska stabilnost i da javni dug neće preći 60 odsto BDP-a.

- Sada je 53,7 odsto. Ićićemo na 56 i 57 odsto, nikada nećemo preći nivo od 60 procenata - rekao je on i dodao da je ta obaveza deo sporazuma sa MMF-om.

Ministar je istakao da posebno raduje realan rast plata od 5,4 odsto u privatnom sektoru i tri procenta realnog rasta plata u privredi.

On je naveo da je do sada zabeleženo 3,3 milijarde evra stranih direktnih investicija, kao i da investitori dolaze uprkos globalnoj krizi.

Mali je istakao da je značajno da država ima rezerve, i to trenutno preko 300 milijardi dinara na računu, rezerve gasa, da Srbija ima devizne rezerve da brani kurs, što je, kako je dodao, sidro inflacije.

Video: Tanjug/NZ

Ministar je poručio da je Srbija na pravi način odgovorila na nikad veće izazove i pozvao na neophodno jedistvo.

Govoreći o Kosovu i I Metohiji, rekao je da Srbija ima obezbeđen novac u budžetu da pomogne oko troškova koji tamo nastaju zbog izlaska Srba iz privremenih prištinskih institucija.

Predsednik Fiskalnog saveta Vlade Srbije Pavle Petrović ocenio je da povećanje deficita sa tri na četiri odsto budžeta, odnosno na 2,4 milijarde evra, može da se smatra opravdanim zbog ukupne krize.

Tumačeći rashode budžeta, rekao je da je do sada za energente zbog energetske krize dato 1,2 milijardi evra i da se to kroz garancije može uvećati još za 200 miliona evra, a moguće zatim i za 650 miliona, koliko je ostavljeno prostora.

Petrović je ocenio da je deficit od gotovo četiri odsto podnošljiv, ali je upozorio da se i u rebalansu nastavlja sa praksom netransparentnosti, ukazujući na primere izdvajanja za energente i robne reserve koje su uvećane za sedam puta na 300 miliona evra.

Video: Tanjug/NZ

U ime Fiskalnog saveta on je pozdravio visoki nivo javnih investicija koji je zadržan na 7,5 odsto BDP-a, odnosno na šest procenata kada se oduzmu robne reserve i izdvajanja za opremanje vojske i policije.

Ocenio je da su troškovi oko gasa izazvani naglim skokom svetske cene ali i ograničenjima koje je uspostavila Vlada Srbije, kao i da je kriza oko struje isključivo domaći indukovana, kako tvrdi, lošim upravljanjem EPS u periodu dužem od pet godina.

Petrović je rekao da se država zadužila za oko tri milijarde evra.

Ministar Mali je naglasio da je bolje izvršenje budžeta direktrno povezano sa tržištem rada, istorijski malom nazapošljenošću i realnim rastom zarada u privredi i privatnom sektoru posebno.

On je ocenio da je deo uvećanja prihoda izazvan inflacijom, ali je naglasio da je došlo i do realnog rasta prometa u trgovini od 7,1 odsto.

Dodao je da se država ove godine odrekla i prihoda od 15 milijardi dinara od akciza na gorivo.

Mali je naveo spisak proizvoda, pre svega prehrambenih, čije su rezerve obezbeđene i sada su u Robnim rezervama.

Govoreći o energetici, rekao je da se Srbija kroz sporazum sa MMF-om obavezuje na ubrzano restrukturiranje EPS-a i Srbijagasa kako bi umanjijli negativne efekte.

On je zaključio da je rebalans važan kako bi Srbija godinu završila kako treba.

U ime Fiskalnog saveta Petrović je najavio da će to telo, koje je sada zbog kratkog roka od nekoliko dana dalo samo rezime predloženog rebalansa, napraviti analizu.

Autor: Tanjug

#Kosov

#Odbor za finansije

#budžeta

#rat u ukrajini

#rebalans

#siniša mali

#skupština srbije