Cetinjski mitropolit i vladar Crne Gore

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Petra Cetinjskog, jednog od najznačajanijih ličnosti u istoriji Crne Gore i SPC.

Rodio se 1748. godine u Njegušima, a potiče iz Stare Hercegovine. Kada mu je bilo 10 godina, njegov stric mitropolit Sava Petrović ga odvodi u Cetinjski manastir na školovanje, da bi se zamonašio dve godine kasnije. Oko 1765. godine odlazi u Rusiju na dalje školovanje i po povratku na Cetinje biva rukopoložen za jeromonaha i kasnije arhimandrita.

U Rusiji je boravio još jednom 1777. godine, radi prikupljanja pomoći za srpski narod. Za mitropolita crnogorsko-primorskog izabran je 1784. godine i hirotonisan je u Sremskim Karlovcima. Kao duhovni poglavar Crne Gore radio je na sprečavanju krvne osvete među plemenima, doneo je Zakonsku Stegu i napisao prvu Istoriju Crne Gore. Predvodio je nekoliko sukoba sa Turcima.

Preminuo je 1830. godine. Za svog naslednika na tronu mitropolita odredio je svog bratanca Rada, odnosno potonjeg Petra II Petrovića Njegoša. Njegove mošti čuvaju se u Cetinjskom manastiru, a on važi za jedno od najznačajnijih ličnosti u istoriji Crne Gore.

Autor: redportal.rs

#Cetinjski manastir

#Crne Gora

#Srpski svetitelji

#srpska pravoslavna crkva

#sveti petar cetinjski