Ostaće major Kursula iz fima "Marš na Drinu"

Glumac Ljubomir Ljuba Tadić rođen je 31.maja 1929. u Uroševcu, na Kosovu i Metohiji.

Ljubin otac je bio nastavnik pa se zbog posla iz Čačka preselio na Kosovo i Metohiju gde su rođeni Ljuba i njegova 3 brata. Studije glume završio je 1953. u klasi profesora Joze Laurenčića, a prvi angažman je imao u pozorištu Joakim Vujić u Kragujevcu. Takođe, glumio je u Beogradskom dramskom pozorištu, Jugoslovenskom dramskom, i Ateljeu 212.

Bio je oženjen glumicom Snežanom Nikšić, osim supruge, Ljuba Tadić je imao i brata glumca, Rastka Tadića, kao i bratanca Ljubivoja Tadića.

Koliko je Ljuba Tadić ostao značajan za jugoslovensku i srpsku kinematografiju govori činjenica da se velika scena Jugoslovenskog dramskom pozorišta danas zove po njemu.

Ljuba Tadić preminuo je 28. oktobra 2005. u Beogradu, sahranjen je u Aleji zaslužnih građanana Novom groblju.

Čuvenog glumca pamtićemo po mnogim ulogama, a one najupečatljivije su: major Kursula iz fima Marš na Drinu i sultan Murat iz Boja na Kosovu, i Mladen Stojanović u filmu Doktor Mladen, u pozorištu je igrao kralja Lira, Otelo, Kad su cvetale tikve i mnoge druge.

Glumac je osvojio brojne nagrade od kojih su najznačajnije: Sedmojulska nagrada, najviša nagrada, Dobričin prsten, Nagrada Pavle Vuisić, Sterijina nagrada, Statueta Joakim VujićZlatna arena u Puli 6 puta, 1956, 1964, 1968, 1975, Nagrada Car Konstantin, Nagrada Fondacije Braća Karić.

IZVOR: YT / Дан Ветерана - Видовдан

Autor: Redportal.rs

#Srbija

#glumac

#major kursula