Šolc i Makron smatraju da je vašingtonki plan podrške za strane investitore daleko od praktikovanja fer tržišne konkurencije

Lideri Nemačke i Francuske su naime postigli konsenzus da će EU morai da uzvrati protiv SAD ako nastavi dalje sa planiranim smanjenjem poreza i energetskih taksi koji imaju za cilj da privuku firme i kompanije da prebace svoja sedišta SAD.

Politico je objavio u četvrtak da je kancelar olaf Šolc zajedno sa predsednikom Makronom izrazio veliku količinu zabrinutosti u vezi sa planom Bele kuće da usvoji tzv Inflation reduction act - koji Evropa smatra protekcionističkim u svojoj biti.

Problem je pretresan bio na ručku u Parizu dan pre davanja izjave. Sudeći prema objavi, koji su citirali ljude iz najbližeg kruga prisutnih na sastanku, dva lidera su se dogovorila i složila da bi državne subvencije SAD činile akt koji bi ugrozio fer konkurenciju na tržištu i da ne sme proći bez odgovora.

Politico je takođe naglasio da je do dogovora došlo uprkos razlikama u mišljenju Šolca i Makrona na drugim glavnim temama, uključujući i na pitanjima energetske politike i odbrane.

Da bi se usprotivili vašingtonskim planovima, Pariz i Berlin su se naime dogovorili da predlože EU sličan plan koji će biti usvojen na nivou cele unije.

Međutim, u slučaju da se usvoji taj plan, rizikovao bi se početak novog trgovinskog rata između EU i SAD. Govoreći na fracuskoj televiziji France 2, Macron je pozvao da se kupuje evropski a da se ponašamo kao Amerikanci i dodajući da bi sve subvencije trebalo da budu rezervisane samo za evropske proizvođače.

Ipak, dve evropske sile ne planiraju konfrontaciju još uvek, i radije bi da se dođe do kompromisa sa SAD za pregovaračkim stolom.

Autor: redportal.rs

#EU

#Ekonomski rat

#Francuska

#Nemačka

#Protekcionizam

#SAD

#berlin

#pariz

#subvencije

#trgovinski rat