Szhoj grmi nad nebom Rusije

Kako prenosi portal Mondo, ruska državna kompanija United Aircraft Corporation (UAC) saopštila je da je pre nekoliko dana testirala novu verziju najnaprednijeg ruskog borbenog aviona - Suhoj Su-57. Test je navodno obavljen 21. oktobra u blizini Moskve, a Rusi nisu precizirali da li je nova verzija aviona koristila i dugo očekivane nove motore Izdelije 30, koji bi trebalo da značajno poboljšaju performanse Su-57.

Međutim, čini se da je u novu varijantu integrisan veliki broj novih tehnologija, a UAC takođe tvrdi da su testirali nove sisteme naoružanja, ne precizirajući koji tačno sistemi. Govori se i o postavljanju inteligentnih senzora koji bi trebalo da unaprede funkcije aviona – UAC tako tvrdi da su novi sistemi "pripremili" upotrebu oružanih sistema i de fakto obavljali funkciju kopilota u avion, dok je pilot obavljao druge funkcije.

Kada tome dodamo i navode da se, po Rusima, za avion sprema i opcija izdavanja glasovnih komandi i da njegov kompjuter uči neke fraze (prema test pilotu Rafalu Sulejmanovu), može vam biti oprošteno ako pomislite na Vatrenu lisicu, kultni film iz 80-ih u kojem Klint Istvud krade njihov ultramoderni borbeni avion od Sovjeta. Podsetimo, komandant ruskih snaga u Ukrajini general Sergej Surovikin rekao je pre devet dana da serijski proizvedeni Su-57 (od kojih je do sada proizvedeno 6, pored 10 prototipova) uspešno izvršavaju svoje zadatke u sklopu specijalne operacije i da deluju po ciljevima na zemlji i u vazduhu. U ruskim medijima su se čak pojavile priče da je Su-57 oborio ukrajinski Su-27, ali za to nema dokaza.

Ukratko, još uvek nije sasvim jasno da li su Su-57 zaista leteli iznad Ukrajine ili su izvršavali zadatke van ukrajinskog vazdušnog prostora (ako verujemo Surovikinu da su ih zaista izvršavali). Ono što je definitivno izvesno jeste da proizvodnja Su-57 uveliko kasni za prvobitnim najavama iz Moskve, koja je do pre nekoliko godina ozbiljno očekivala da će 2022. godine imati na raspolaganju nekoliko eskadrila najnovijih borbenih aviona pete generacije.

Autor: Mondo.rs

#5. generacija

#AVION

#Avijacija

#EU

#NATO

#Ruska Federacija

#Ruska armija

#SU-57

#Ukrajina

#novi model

#rat

#rusija

#ultramoderan