Predsednik Rusije Vladimir Putin i razni ruski zvaničnici su u više navrata isticali da postoje ozbiljni problemi u vezi sa sporazumom,

Samo tri odsto hrane izvezene u skladu sa sporazumom za izvoz žita iz crnomorskih luka otišlo je u najsiromašnije zemlje, dok je više od 50 odsto izvezeno na Zapad, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije.

- Države koje su najugroženije kao što su Somalija, Etiopija, Jemen, Sudan i Avganistan dobile su samo tri odsto izvezenih žitarica, uglavnom iz Svetskog programa za hranu - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Otkako su Rusija i Ukrajina 22. jula u Turskoj potpisale Crnomorsku inicijativu koju su podržale UN, iz Ukrajine je izvezeno nekoliko miliona tona kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, uljane repice i soje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i razni ruski zvaničnici su u više navrata isticali da postoje ozbiljni problemi u vezi sa sporazumom, što je izazvalo bojazan da bi Moskva mogla u potpunosti da se povuče iz sporazuma ukoliko se njeni zahtevi ne ispune, podseća britanska agencija. Sporazum o izvozu žita iz crnomorskih luka ističe 19. novembra, prenosi Tanjug.

Autor: redportal.rs

#Ukrajina

#hrana

#najsiromašnije zemlje

#rusija