Ministarstvo je takođe potvrdilo planove da se u EU ove godine isporuči oko 122 milijarde kubnih metara gasa

Norveška je protiv predloga Evropske unije o postavljanju veštačke gornje granice cena za ruski prirodni gas, saopštilo je Ministarstvo nafte i energetike te zemlje.

- To bi moglo da pogorša problem s kojim se Evropa već suočava, s mogućom nestašicom gasa - rekao je Stajn Grimsrud, portparol norveškog ministarstva, za rusku novinsku kuć´u Izvestija.

Ministarstvo je takođe potvrdilo planove da se u EU ove godine isporuči oko 122 milijarde kubnih metara gasa. Poređenja radi, Rusija je do 2022. godine u blok isporučivala oko 130 milijardi kubnih metara gasa gasovodom i 20 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa (TPG) godišnje, prenosi Raša tudej.

Norveška je postala glavni dobavljač gasa za EU nakon smanjenja ruskih isporuka zbog zapadnih sankcija i tehničkih problema. Udeo gasa koji se uvozi u blok iz Rusije pao je sa 41 na 9,0 posto od početka godine, izjavila je nedavno evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Foto: Tanjug AP/Achmad Ibrahim

Norveška je ranije bila drugi najveći snabdevač EU gasom, pokrivajući oko 20 odsto njenih potreba. Ovog leta, Oslo je izdao dozvole za vađenje gasa na sedam novih morskih polja kako bi se povećala proizvodnja gasa u 2022. za 8,0 procenata u odnosu na 2021.

- Norveška nije u stanju da reši tekuću energetsku krizu jer je ozbiljno povećanje njenog izvoza nemoguća zbog ograničenih rezervi. Takođe, napominjemo da je Norveška povećala profit zbog rasta cena gasa i da ne planira da učestvuje u postavljanju gornje granice cena gasa. Oslo nudi svojim evropskim partnerima da rade na osnovu dugoročnih ugovora - rekli su za list 'Izvestija' u ruskoj ambasadi u Norveškoj.

Autor: Tanjug

#EU

#Evropska unija

#norveška

#protiv ograničenja