Lažni civilni sateliti koji služe za ispomoć ukrajinskim snagama treba da budu ciljani vojnim sredstvima

Zapadne države uveliko koriste formalno civilne satelitske mreže, da bi sprovodili vojne operacije uperene protiv Ruske Federacije, upozoravaju ruske diplomate. I dodaju upozorenje, da bi takvi sateliti mogli postati potpuno legitimna meta u daljim operacijama.

Govoreći na događaju vezanom sa svemir i istraživanja svemira u UN, ruski predstavnik Konstantin Voroncov izrazio je zabrinutost povodom ekstremno opasnog trenda koji je isplivaona površinu tokom rata u Ukrajini. Kako je naveo, SAD i njeni saveznici koriste elemente civilne svemirske infrastrukture, uključujući i one komercijalne, za vojne potrebe. Kako je rekao:

Te nacije naime ne shvataju u potpunosti da takvi potezi i aktivnosti čine uvođenje civilne infrastrukture u domen vojne. Sada, ta kvazi civilna infrastruktura, može sa pravom da se smatra legitimnom vojnom metom.

Voroncov, ko služi kao zamenik načelnika departmana za kontrolu naoružanja ruskom Ministarstva spoljnih poslova, dodao je da bi ovakav način eskalacije bio katastrofalan za sve nacije koje se oslanjaju na svemirske tehnologije u svojim životima. Apelovao je da se započne međunarodna diskusija po tom pitanju da bi se sprečila nova trka u naoružanju u svemiru.

SAD podržava Ukrajinu u ratu sa Ruskom Federacijom oružjem i svim drugim formama vojne pomoći, poput obaveštajnim informacijama, iako tvrde da nisu direktno umešani.

Autor: redportal.rs

#Mask

#SAD

#Staeliti

#Starlink

#Svemirski

#meta

#rat

#rusija

#svemir

#trka u naoružanju