Njene mošti dugo čuvane u Beogradu

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava proslavlja Prepodobnu mati Paraskevu - Svetu Petku, praznik u narodu poznat kao Petkovdan.

Rodila se u imućnoj porodici srpskog porekla u gradu Epitavu i živela je na razmeđu 10. i 11. veka. Imala je rođenog brata koji se u mladosti zamonašio. Po smrti roditelja, odlazi u Carigrad i tamo se zamonašila u Crkvi Svete Sofije. Svojim asketskim životom upisala se u najveće podvižnije Pravoslavne crkve.

Njen grob je pronađen na čudesan način, nakon čega su njene mošti prenete u hram u njenom rodnom gradu. Mošti su kasnije prenošene u Carigrad, Trnovo, Vidin i Brus, sve do 1398. godine kada ih je kneginja Milica Hrebeljanović, uz dopuštenje sultana Bajazita, donela u grad Županjevački grad kod današnjeg Rekovca.

Dve godine kasnije, mošti Svete Petke prenete su u manastir Ljubostinju, a 1417. godine u Beograd, tadašnju prestonicu Srpske despotovine. Ovde ostaju sve do 1521. godine, kada Sulejman I osvaja grad i odvodi srpsko stanovništvo u ropstvo, a ono sa sobom nosi i mošti svetiteljke. Danas se njene mošti čuvaju u gradu Jaši, na granici Rumunije i Moldavije.

Kult Svete Petke izuzetno je rasprostranjen među Srbima, Grcima i drugim pravoslavnim narodima. Petkovdan je 6. najučestalija krsna slava kod Srba.

Autor: redportal.rs

#Petkovdan

#Prepodobna mati Paraskeva

#Srpska svetiteljka

#Sveta Petka

#srpska pravoslavna crkva