Pola vladajuće stranke deo sporne sekte, danas jedan ministar zbog toga podneo ostavku

Japanski ministar za ekonomsku obnovu Daiširo Jamagiva podneo je danas ostavku nakon sve većih kritika zbog neuspeha da u potpunosti objasni svoje veze sa Crkvom ujedinjenja za koju kritičari kažu da je slična sekti.

On je prva osoba koja je podnela ostavku iz vlade Fumia Kišide otkako je preuzeo vlast prošle godine, preneo je Rojters.

Kako navodi britanska agencija, ostavka Jamagive verovatno će dodatno naneti štetu Kišidi, čija je podrška pala na rekordno nizak nivo zbog otkrića o vezama između skoro polovine poslanika njegove vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) i Crkve ujedinjenja.

Jamagiva je kasnije rekao novinarima da se kaje zbog svojih postupaka, ali se nije izvinio i rekao da će ostati kao poslanik jer nije učinio ništa protivzakonito.

- Istaknuto je da je moje objašnjenje kasnilo. Kao rezultat toga, naneo sam neprijatnosti vladi - rekao je Jamagiva.

Dodao je da mu je žao što je prisustvovao tolikim crkvenim skupovima i zbog toga što je odao priznanje organizaciji.

Kišida je kasnije rekao novinarima da će sutra imenovati Jamagivinog naslednika.

- Prihvatio sam njegovu ostavku, jer kao premijer moram da dam najveći prioritet pitanjima kao što su ekonomske mere i rebalans budžeta - rekao je Kišida i dodao da se oseća odgovornim što je imenovao Jamagivu.

Kišida je 17. oktobra naredio istragu o Crkvi ujedinjenja, pošto je nakon ubistva bivšeg premijera Šinza Abea u julu otkrivena bliska veza između te crkve i pojedinih poslanika vladajuće stranke.

Abe je ubijen tokom predizbornog skupa, a ubica je izjavio da je njegova majka bankrotirala zbog crkve, koju kritičari nazivaju sektom koja se oslanja na sumnjiva sponzorstva, pa je ubica okrivio Abea da je promovisao crkvu.

Crkva je izgradila veze sa političarima u Japanu kako bi privukla sledbenike i stekla legitimitet, rekao je advokat Hiroši Jamaguči, koji je radio na slučajevima protiv crkve.

Političari su, zauzvrat, dobijali pomoć od članova crkve za kampanje, dodao je advokat.

Kišida je rekao da nije imao ličnu vezu sa crkvom, iako je skoro polovina poslanika LDP otkrila svoje veze sa crkvom od ubistva Abea.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#jaoan

#premijer ubijen

#šinzo abe