Najosetljivije pitanje nacionalnog opredeljenja i maternjeg jezika

Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore razmatraće u sredu Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, za koji su planirana sredstva 3,3 miliona evra.

Kako je saopšteno, parlament će se izjasniti o predloženom zakonu na sednici koja je zakazana za 1. novembar.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova na sednici 2. juna.

Kako je tada saopšteno, popisom su obuhvaćeni crnogorski državljani koji imaju prebivalište ili boravište u Crnoj Gori bez obzira da li su prisutni u mestu stanovanja ili privremeno borave u drugom mestu u Crnoj Gori ili u drugoj državi i stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak.

O osobama koja se obuhvataju popisom prikupiće se podaci o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mestu i državi rođenja, bračnom statusu, odnosno vanbračnoj zajednici, životnom partnerstvu lica istog pola.

Popis će obuhvatiti i podatke o državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem i jeziku kojim osoba uobičajeno govori.

Izuzetno, ako lice ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem i jeziku kojim lice uobičajeno govori, upisuje se odgovor "Ne želi da se izjasni", navodi se u predloženom zakonu, preneo je portal podgoričkog Dana.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Crna Gora

#popis