Tokom svoje karijere fokusirao se na firmver, suštinski softver koji omogućava funkcionisanje specifičnog hardvera uređaja.

Alan W. Meklahlan, inženjer koji je bio ključan u stvaranju PDF-a, umro je u svojoj kući u San Francisku. Imao je 58 godina.

Njegov suprug Pol Meklahlan, koji radi kao viši inženjerski menadžer u Rivijanu, opisao ga je kao neverovatno skromnog, talentovanog i punog ljubavi. Njegovi saradnici su ga opisali kao izuzetno obrazovanog i tehnički nadarenog. Tokom svoje karijere fokusirao se na firmver, suštinski softver koji omogućava funkcionisanje specifičnog hardvera uređaja. To nije "seksi deo tehnologije, jer svi žele da napišu aplikaciju", rekao je Pol.

Ipak, Alanov kod, rekao je Pol, verovatno radi na računaru svakoga ko čita ovaj članak.

Alan je sam naučio da kodira; nikada nije formalno studirao kompjuterske nauke ili inženjerstvo. On se okrenuo sa filma na tehnologiju ubrzo nakon diplomiranja, navodi njegov LinkedIn profil. Jedan od njegovih ranih poslova bio je kao senior programer u Conographic Corporation-u. Onda 1993. godine počinje da radi u Adobe-u kao sistemski programer.

Bio je član osnovnog tima koji je izmislio PDF i napravio drajvere štampača (softver koji pretvara podatke u format za štampanje) koji je omogućio jezike kao što su arapski, farsi i urdu.

Autor: Telegraf.rs

#PDF

#SMRT

#tvorac