Turski sekularni ustav zabranjuje određene forme islamskog načina oblačenja u javnim ustanovama

Turski predsednik Redžep Tajip erdogan je izneo predlog da se održi referendum o pravu žena da li da nose ili ne hidžab u državnoj službi, školama i univerzitetima. Erdogan, koji se duže vremena udvara vernicima u okviru glasačke populacije Turske, je prethodno obore neke od sekularnih zakona. Kako je izjavio u parlamentu u subotu:

Ako imate hrabrosti, hajde, najmo da stavimo to pitanje na referendum pa neka nacija donese odluku.

Njegov opozicioni suparnik Kemal Kilicdaroglu je predložio novi zakon po kome bi se ženama garantovalo pravo da nose hidžab u javnim državnim institucijama, čime želi da osigura glasače vernike da će njegova sekularna partija braniti njihova verska prava. Erdoganov poziv na referendum je kontra odgovor i pokušaj da privuče glasače na svoju stranu.

Iako je Kilicdaroglu u jednom periodu podržavao zabranu hidžaba, Erdogan je već duže vreme na poziciji zaštitnika muslimana u državi.

Turska je sekularna država od 1924. godina, iako hidžab nije zvanično zabranjen sve do 1990. godine. Iako je ustavni sud Turske zvanično oborio prvi pokušaj AKP partije da se ukine zabrana hidžaba 2008. godine,, predsednik Erdogan je uspeo da okonča restrikciju 2013. godine.

Autor: redportal.rs

#Erdogan

#Islam

#Parlament

#Sekularizam

#Turska

#Vera

#hidžab

#javne institucije

#referendum

#vernici

#verska prava