Kadić je najavila da će BEMUS otvoriti 1. novembra nastup u Kolarčevoj zadužbini velškog bas-baritona Brina Terfela

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je muzikološkinja i programska menadžerka Centra beogradskih festivala (CEBEF) Milica Kadić koja je govorila o 54. Beogradskim muzičkim svečnaostima (BEMUS), koje će biti održane od 1. do 15. novembra.

Kadić je najavila da će BEMUS otvoriti 1. novembra nastup u Kolarčevoj zadužbini velškog bas-baritona Brina Tterfela, sa festivalskim orkestrom Virtuozi pod dirigentom Bojana Suđića, a pridružiće se i sopran Sofija Petrović.

Video: Tanjug/Jadranka Ilić

- Program će u prvom delu obeležiti Vagnerova dela, a u drugom numere iz fantastičnih holivudskih filmova i mjuzikala. Verujem da će stručnija publika i oni koji žele da se upute u ovaj repertoar moći da uživaju - rekla je Kadić.

Iz programa BEMUS-a, Kadić je izdvojila nastup pijaniste Ive Pogorelića u Kolarcu, podsetivši da se on posle nekoliko godina vraća u grad rođenja, sa delima Šopena, koji je obeležio njegovu karijeru svetske zvezde.

Prema njenim rečma, 5. novembra dolazi koreanska violinistkinja Bomsori Kim sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije pod upravom venecuelanskog dirigenta Manuela Lopeza Gomeza.

Kadić je izdvojila nastup Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod dirigentom Aleksandra Markovića 12. novembra u kolarcu sa programom Vagnera i Štrausa, kao i 2. novembra Rumunskog nacionalnog kamernog hora Madrigal iz Bukurešta sa dirigentkinjom Anom Ungureanu.

Video: Tanjug/Jadranka Ilić

Kao uvod u BEMUS pijanista Danijel Trifonov će se predstaviti sa resitalom 21. oktobra u Kolarcu, najavila je Kadić.

- Na sceni daje potpunog sebe i pokazuje zašto je jedini umetnik koji je pobedio na tri najznačajnija svetska takmičenja Čajkovski, Šopen i Rubinštajn. Velika je zvezda, ekskluzivac Dojče gramofona, ima toliko zgusnut raspored da je jako teško bilo ugurati se među tu elitu. Beograd je u ekskluzivnom društvu - naglasila je Kadić.

Prema njenim rečima, Centar beogradskih festivala je objavio konkurs za učečhe mladih muzičara instrumentalista u okviru projeka Sinerdži, kog realizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Sinerdži je projekat koji realiziju najveći festivali regiona, kao što su Ljubljanski festival, Dubrovačke letnje igre i Kotor art festival, a CEBEF je tu kao organozator BEMUS-a.

Kadić je rekla da će biti angažovani mladi neafirmisani kompozitori savremene klašične muzike da pisu za razne ansamble, angažujući instrumentaliste koji će spremati program u toku sledeće godine, a u planu je tim povodom velika turneja.

Autor: Tanjug

#BEMUS

#CEBEF

#Danijel Trifonov

#Milica Kadić