U slučaju uništenja biće oslobođeno preko 18 miliona kubnih metara vode..

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je svog kolegu ruskog predsednika Vladimira Putina da namerno cilja infrastrukturu Ukrajine da bi stvorio novi talas izbeglica.

Govoreći pred Savetom Evrope u video obraćanju, Zelenski je naveo da je nakon neuspeha da iskoristi energiju kao pružje protiv Evrope, sadašnje rukovodstvo Ruske Federacije je odlučilo da pretvori infrastrukturu i energetske sisteme u bojno polje. Posledice ovoga će biti veoma ozbilje, i kako je dodao, po celu Evropu.

Napadi ruskih krstarećih raketa i iranskih dronova su uništili više od trećine našeg energetskog sektora i infrastrukture. Zbog toga, nažalost, mi ne možemo više da izvozimo struje jer moramo da očuvamo stabilnost.

Bombardovanje infrastrukturnih ciljeva od strane vojske Rusije izazvalo je gubitak od preko 40% ukrajinske sposobnosti da proizvodi električnu energiju. Ukrajinski zvaničnici upozorili su da će od ove nedelje započeti sa kako redovnim tako i sa hitnim restrikcijama širom zemlje.

Kako je predsednik Zelenski naveo:

Rusija takođe pokušava da izazove novi talas migracija Ukrajinaca u EU zemlje. Ruski teror uperen protiv naših infrastrikturnih ciljeva ima za cilj da stvori što više problema sa strujoom i grejanjem ove jeseni a posebno pred nastupajuću zimu da bi se nateralo što viuše Ukrajinaca da napusti svoju zemlju.

Zelenski takođe tvrdi da Rusija priprema teren za kataklizmu i katastrofu na jugu Ukrajine, gde je optužio ruske snage da miniraju ključnu branu na reci Dnjepar u južnoj regiji Hersona, kao i obližnju hidroelektranu:

Posedujemo informacije da su ruski teroristi minirali branu i delove Kahovka hidroelektrane. Brana ove hidroelektrane drži oko 18 miliona kubnih metara vode. Ako je ruski teroristi dignu u vazduh, više od 80 naselja uključujući i sam Herson, postaće zona teških poplava. Stotine hiljada ljudi će ispaštati. Pristup vodi će biti uništen za veliki deo južne Ukrajine. Ruski teropristički napad bi mogao čak i da ostavi nuklearnu elektranu u Zaporožju bez vode za hlađenje reaktora - voda za reaktor se dobavlja iz Kkakhovka rezervoara."

Autor: redportal.rs

#18 miliona kubnih metara vode

#80 naselja

#Brana

#Herson

#Infrastruktura

#Kataklizma

#Ruska vojska

#Ukrajina

#Uništenje

#Zelenski

#grejanje

#iranski dronovi

#katastrofa

#napadi

#poplava

#poplavljeno

#rusija

#struja

#voda