Postao je episkop Mire u 4. veku, ali ga je ubrzo zatvorio rimski car Dioklecijan – u vreme kada su hrišćani bili progonjeni

Grobnica Svetog Nikole otkrivena je nakon što su arheolozi pronašli ostatke drevne crkve u gradu Demre u Turskoj.

Nalazi arheologa su potvrdili da je Sveti Nikola živeo i umro u 4. veku, na području današnje Turske. Crkva je prvobitno bila potopljena zbog porasta nivoa mora u srednjem veku. Druga crkva je podignuta na vrhu stare bazilike da bi zaštitila grob Svetog Nikole, ali su arheolozi tek nedavno otkrili mozaik i kameni pod ranije svetinje – što ih je dovelo do svečevog poslednjeg počivališta, navodi Osman Eravsar. , šef Komiteta za očuvanje kulturnog nasleđa u Antaliji. Otkriće je objavljeno pre sedam dana.

Sada smo stigli do ostataka prve crkve i poda po kome je hodao Sveti Nikola - rekao je Eravsar.

Vizantijska crkva podignuta na starijim temeljima bila je sveto mesto za pravoslavne hrišćane između 5. i 12. veka i okružena je statuama Svetog Nikole. Dodan je na Uneskovu listu svetske baštine 1982. godine.

Drevna crkva je prvi put otkrivena 2017. godine tokom istraživačkog elektronskog istraživanja ispod moderne crkve Svetog Nikole. Očitavanja su pokazala da postoje praznine između poda i zemlje. Tim je tada saopštio da je možda pronašao grob Svetog Nikole, ali je ipak pažljivo uklonio pod vizantijske crkve, kako ništa ne bi oštetio.

Kao pobožni hrišćanin, Sveti Nikola je sledio Isusovo učenje da proda svu svoju imovinu u korist siromašnih – i to je i učinio. Ali njegova dela nisu potvrđena u istorijskim dokumentima, već u predanjima.

Postao je episkop Mire u 4. veku, ali ga je ubrzo zatvorio rimski car Dioklecijan – u vreme kada su hrišćani bili progonjeni. Zapisi pokazuju da je Sveti Nikola sahranjen u crkvi podignutoj u njegovo ime. Međutim, tačna lokacija groba oduvek je bila misterija. Naučnici veruju da je vreme njegove smrti bilo 343. godine nove ere. Do sada se smatralo da je počivao u crkvi u Demreu sve do 11. veka, tj. 1087, kada su italijanski mornari i trgovci navodno ukrali njegove ostatke iz grobnice i odneli ih u Bari na Apeninskom poluostrvu.

Međutim, turski arheolozi sada ističu da su ukradene pogrešne kosti – one koje su Italijani ukrali su od drugog, još nepoznatog, sveštenika.

Autor: redportal.rs

#Turska

#grobnica

#sveti nikola