Glavni način nezakonitog pribavljanja sredstava je lažna registracija sa ukradenim matičnim brojevima i izmišljenim ili ukradenim imenima

Prema generalnom inspektoru Ministarstva rada, više od 1.000 ljudi u Sjedinjenim Državama optuženo je za prevaru u vezi sa beneficijama za nezaposlene tokom pandemije Covid-19.

Desetine su već uhapšene, ali ima na hiljade i dalje nestalih, dok treba locirati stotine milijardi dolara za koje se veruje da su ukradene uz pomoć lažnih izveštaja, preneo je danas NPR.

Prema američkom Ministarstvu rada, 163 milijarde dolara na nacionalnom nivou moglo bi biti nepropisno isplaćeno onima koji su otpušteni tokom pandemije COVID -19.

Odeljenje za zapošljavanje i razvoj Kalifornije procenjuje da su prevaranti uspeli da uzmu više od 20 milijardi dolara, ili 11 odsto od ukupnog iznosa dodeljenog državi. Ovo je najveća pandemijska količina novca ikada ukradena u poređenju sa drugim državama.

Glavni način nezakonitog pribavljanja sredstava je lažna registracija sa ukradenim matičnim brojevima i izmišljenim ili ukradenim imenima, ukazuje službenik iz ministarstva. Ove podatke hakeri prodaju na darknetu i koriste ih organizovane grupe. Ali postoje i pojedinci koji su samozaposleni i žive od državnih programa pomoći koristeći rupe u sistemu, uključujući kompenzaciju za pandemiju, kažu upućeni.

Kako je izvestio dopisnik MIA iz Vašingtona, tokom COVID-19, savezne i državne vlasti su se fokusirale na ubrzavanje raspodele pomoći od 5 biliona dolara i zanemarile bezbednost i verifikaciju podataka o podnosiocima zahteva kako bi olakšale najveću ekonomsku krizu od Velike depresije.

Vlasti su do sada zaplenile oko milijardu dolara sa lažnih računa debitnih kartica. Ministarstvo pravde aktiviralo je nacionalnu operativnu grupu za identifikaciju prevara. FBI i okružni tužioci u nekoliko država nastavljaju istragu za koju se očekuje da će trajati mesecima.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#SAD

#krađa