Pilot se katapultirao, oporavljen je i odvezen je u lokalni medicinski centar na posmatranje

Pilot je bezbedno pronađen nakon što se u sredu srušio borbeni avion F-35 u vazduhoplovnoj bazi Hil južno od Ogdena, u državi Juta, prema 388. borbenom krilu.

F-35A Lightning II se srušio oko 18.15. po lokalnom vremenu na severnom kraju piste baze, saopštilo je njegova jedinica na društvenim mrežama. Na terenu niko nije povređen, saopštile su vlasti.

- Pilot se katapultirao, oporavljen je i odvezen je u lokalni medicinski centar na posmatranje - tvitovala je vazduhoplovna baza Hil. Nisu dostupni dodatni detalji o stanju pilota. Uzrok pada je nepoznat i biće istražen.

Pilot se vraćao u vazduhoplovnu bazu Hil sa rutinske misije oporavka kada se katapultirao iz aviona, rekao je pukovnik Kreg Andrle, komandant 388. vozduhoplovne jedine, na konferenciji za novinare.

- Svi mi kao piloti koristimo svaku priliku koju imamo da ublažimo štetu na bilo čemu na zemlji, tako da znam da je pilot učinio sve što je mogao da izbegne bilo koju zgradu ili bilo šta na zemlji pre katapultiranja - rekao je Andrle.

Video snimci sa lica mesta pokazuju veliki oblak dima koji dolazi iz baze ratnog vazduhoplovstva nakon što se vojni avion srušio. Udes je zapalio požar koji se proširio na oko osam do 10 hektara, navodi se u tvitu iz Utah Fire Info. Ekipe su uspele da ugase požar, saopštile su vlasti.

Autor: redportal.rs

#AVION

#F-35

#SAD

#pad