🍺 Na uglu sa bulevarom nalazi se kafana koja je osnovana 1928. godine, i dalje pod istim nazivom Lipov lad 😊

✨Koliko vas zna za Gvozdićevu ulicu? Nalazi se na Zvezdari, pripada kraju Lion. Proteže se od bulevara do Vojislava Ilića. Kao i svaka ulica, tako i ova je sad puna novih zgrada, a bila je cela sa dvorištima i kućama u njima. 😊

📕 Prva pretpostavka je da je ulica dobila ime po Živku Gvozdiću koji je bio srpski četnički vojvoda u Staroj Srbiji, današnjoj Makedoniji 1906/1908, i u Prvom balkanskom ratu 1912. Do 1902. završio je Pešadijsku podoficirsku školu u Beogradu, nakon čega je kao podnarednik rasporađen u Moravsku diviziju. U Srpsku četničku akciju uključio se krajem 1906.

Četovao je kao pomoćnik šefa gorskog štaba Zapadnog Povardarja 1906-1907, da bi 1908. postao vojvoda u okolini Kumanova. Po mladoturskoj revluciji 1908. predao se sa ostalim vojvodama. Vodio je srpsku četu u Raškoj oblasti tokom 1912. i sa svojom četom učestvovao u oslobođenju Novog Pazara i Kosovske Mitrovice.

📍📜 A postoji i priča da je postojao gazda Gvozdić, koji je imao dosta radnji u kraju, pa se smatra da je možda i po njemu ulica dobila ime.

🍺 Na uglu sa bulevarom nalazi se kafana koja je osnovana 1928. godine, i dalje pod istim nazivom Lipov lad ✨ @restoran_lipov_lad_

View this post on Instagram

A post shared by ✨Imena ✨Beogradskih✨ Ulica ✨ (@imena_beogradskih_ulica)

IZVOR: IG / Imena beogradskih ulica

Autor: redportal.rs

#Imena beogradskih ulica

#Vojislav Ilić

#Zvezdara