Opozicija uz predsednika

Hrvatska parlamentarna opozicija slaže se sa predsednikom Zoranom Milanović da ako Zagreb prihvati obuku ukrajinskih vojnika, "dovodi i sukob na svoju teritoriju".

Opozicija je danas usprotivila mogućnosti da ukrajinski vojnici dođu na obuku u Hrvatsku i insistiraju na tome da tu mora postojati konsenzus na nivou EU i NATO-a, da treba da ih prime sve države članice, a ne da se, kako kažu, Hrvatska "gura u prve redove".

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je zgrožen reakcijom predsednika Zorana Milanovića i, kako je rekao, njegovih trabanata na izraženu spremnost da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici. On je u obraćanju javnosti na otvorenom delu sednice vlade rekao da je zgrožen reakcijama predsednika Republike, a još više njegovih trabanata po saboru, koji iskazuju svoje proruske stavove.

Predsednik Odbora za obranu Franko Vidović iz najuticajnije SDP kaže da mu nije jasno kako to da ministar spoljnih poslova ode u inostranstvo, dogovori takav aranžman i onda ga prezentira kao gotov čin, bez da se konsultovao sa predsednikom države, koji je sukreator spoljne politike.

Autor: tanjug.rs

#EU

#Hrvatska

#NATO

#Ukrajina

#obuka vojnika