Britanski statističari su izvestili da su glavni pokretač inflacije u septembru bile cene hrane

Britanska stopa inflacije potrošačkih cena porasla je na 10,1 odsto na godišnjem nivou u septembru, vraćajući se na najviši nivo u poslednjih 40 godina – viđen u julu, saopštila je danas Kancelarija za nacionalnu statistiku.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su rast potrošačkih cena za 10% godišnje, u odnosu na 9,9% u avgustu. Britanski statističari su izvestili da su glavni pokretač inflacije u septembru bile cene hrane.

Velika Britanija je takođe teško pogođena skokom cena prirodnog gasa u Evropi izazvanom ruskom invazijom na Ukrajinu, što je dodatno pogoršalo problem uskih grla u lancu snabdevanja posle Covida.

Cene benzina su ovih dana niže, ali se naravno osećaju posledice prethodnih oscilacija. Pored toga, navodi britanska agencija, tu naciju i dalje muči nedostatak radne snage, što vrši ozbiljan pritisak na životni standard građana.

Pored toga, izgleda da je premijerka Liz Trus već "podbacila" na svom novootvorenom poslu, jer se suočava sa kritikama sa raznih strana, prvenstveno zbog sada izmenjenog mini budžeta koji je njena vlada nedavno kreirala.

Autor: redportal.rs

#Britanija

#inflacija

#rast cena