Zdravstvene vlasti su prošle nedelje pojasnile da je formiran stručni tim za ispitivanje porasta slučajeva akutnog zatajenja bubrega kod dece

Od početka ove godine u Indoneziji je od akutnog zatajenja bubrega umrlo skoro 100 dece, saopštio je danas predstavnik Ministarstva zdravlja.

Zdravstveni zvaničnici u Gambiji su nedavno objavili da su deca umrla od akutnog zatajenja bubrega nakon što su lečena sirupom na bazi paracetamola koji se koristi za smanjenje temperature, preneli su britanski mediji.

Prekomerni nivoi dietilen glikola i etilen glikola pronađeni su u četiri sirupa koje je proizvodila kompanija Maiden Pharmaceuticals iz Nju Delhija i prodavala u Gambiji.

Ti lekovi, prema zvaničnicima Indonežanske uprave za hranu i lekove, nisu dostupni u Indoneziji. Ali od tada je zabranjena upotreba ovih sastojaka u svim medicinskim sirupima namenjenim deci.

Portparolka Ministarstva zdravlja Siti Nadia Tarmizi rekla je da je identifikovano 189 slučajeva akutnog zatajenja bubrega među indonežanskom decom, većinom mlađom od pet godina. Od početka godine registrovano je 99 umrlih.

Zdravstvene vlasti su prošle nedelje pojasnile da je formiran stručni tim za ispitivanje porasta slučajeva akutnog zatajenja bubrega kod dece. Uključuje predstavnike Ministarstva zdravlja, Indonežanskog pedijatrijskog udruženja i Svetske zdravstvene organizacije. Ministarstvo zdravlja kaže da razgovara sa stručnjacima SZO koji istražuju slučajeve Gambije.

Autor: redportal.rs

#SMRT

#deca

#sirup