Ukrajina je dugo insistirala da joj Izrael pošalje sistem protivvazdušne odbrane, a Zelenski je rekao francuskim novinarima prošlog meseca da je šokiran odbijanjima koja je dobio iz Tel Aviva

Nakon što je izraelski ministar pravde Nahman Šai rekao da je krajnje vreme da Izrael pomogne Ukrajini oružjem, a njegove izjave su iznenadile mnoge članove vlade, izraelski ministar za dijasporu Gideon Sar rekao je da neće biti vojne pomoći Ukrajini.

- Naša podrška Ukrajini ne uključuje i neće uključivati slanje oružja. Taj stav se neće promeniti - rekao je Sar u intervjuu za izraelski vojni radio dan nakon što je izraelska vlada odbila telefonski razgovor ukrajinskog i izraelskog ministra odbrane.

Šai je u nedelju rekao da Izrael mora da pomogne Ukrajini jer Iran nastavlja da šalje balističke rakete Rusiji. Iran je negirao optužbe, a ruski predsednik Dmitrij Medvedev je rekao da bi slanje oružja Ukrajini uništilo diplomatske odnose između Izraela i Rusije.

Ukrajina je dugo insistirala da joj Izrael pošalje sistem protivvazdušne odbrane, a Zelenski je rekao francuskim novinarima prošlog meseca da je šokiran odbijanjima koja je dobio iz Tel Aviva. Ukrajinski ministar Dmitro Kuleba rekao je u utorak da će vlada poslati zvanično pismo Izraelu i ponovo zatražiti oružje, a izraelski mediji su javili da bi sastanak ili diskusija mogli da se održe u četvrtak.

Autor: redportal.rs

#Gideon Sar

#Izraelski ministar

#Oružje

#Ukrajina