Većina Nemaca podržava veće diplomatske napore u cilju okončanja rata

Većina Nemaca, odnosno njih 68 procenata, ne želi da njihova zemlja bude vojni lider u Evropi, pokazuje novo istraživanje javnog mnenja Instituta Kantar pablik, koje je naručila Fondacija Kerber.

Takođe, istraživanje je pokazalo da se oko 80% Nemaca boji da bi rat u Ukrajini mogao da se proširi na teritoriju zemalja članica NATO, na baltičke države ili Poljsku, prenosi Dojče vele.

Više od dve trećine Nemaca, odnosno 69% anketiranih, strahuje od ruskog nuklearnog udara, 31% ispitanih je "veoma mnogo ili mnogo" zabrinuto, dok je 38% "manje" zabrinuto.

Većina ispitanih Nemaca podržava dugoročno jačanje Bundesvera - 60% građana podržava veca izdvajanja za odbranu. I pored zaoštravanja situacije u svetu, oko 52% ispitanih i dalje želi da Nemačka bude medunarodno uzdržana.

S tim u vezi, nema mnogo promena od mišljenja Nemaca iz 2017. godine. To se poklapa s rezultatima aktuelnog istraživanja ''Dojčlandtrend'', prema kojem većina Nemaca podržava veće diplomatske napore u cilju okončanja rata, dodaje Dojče vele.

Institut za politička i socijalna istraživanja Kantar pablik anketirao je 1.088 građana starijih od osamnaest godina, u periodu od 2. do 11. avgusta ove godine.

Autor: redportal.rs

#Nemci

#nuklerani udar

#rusi

#strah