Ministar se sastao sa švajcarskom koleginicom Simonetom Somarugom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je poručio je danas u Bernu, tokom radne posete, da se nastavlja sa investicijama u razvoj železnica u Srbiji kroz nabavku novih brzih vozova iz Švajcarske, kao i kroz uvođenje novih linija i širenje mreže pruga koje će biti elektrifikovane.

Foto: Tanjug/Đorđe Krstić

On se u Švajcarskoj sastao sa saveznom ministarkom za zaštitu životne sredine, saobraćaja, energije i komunikacije te zemlje Simonetom Somarugom, saopštili su iz resornog Ministarstva.

- Radićemo dalje na elektrifikaciji određenih deonica u Srbiji, ali smo danas razgovarali i o tome da se razmotre opcije nabavke novih hibridnih vozova iz Švajcarske koji imaju i elektro i baterijski pogon za one deonice u Srbiji koje nisu elektrifikovane - izjavio je ministar Momirović.

Istakao je da će se najpre krenuti sa radovima na elektrifikaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, ali i da su opredeljena sredstva za elektrifikaciju železničkog Moravskog koridora od Stalaća do Kraljeva.

Objasnio je da će na taj način ceo jug Srbije moći da koristi barsku prugu sa značajnim novčanim i vremenskim uštedama.

Tokom radne posete Švajcarskoj, Momirović je zajedno sa direktorima kompanija Srbija Voz, Infrastruktura železnica Srbije i Srbija kargo posetio Švajcarsku federalnu železnicu (SBB) i održao sastanak sa direktorom za putnički prevoz i članom borda direktora kompanije Linusom Loserom o tome kako da se železnički transport u Srbiji reorganizuje i učini efikasnijim.

Autor: Tanjug

#Brzi voz

#Simoneta Somaruga

#nabavka brzih vozova

#soko

#tomislav momirović

#Švajcarska