"U slučaju da Beograd popusti i uvede sankcije Rusiji, sledeći zahtev bi bio nezavisnost Kosova i Metohije"

Kako je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u slučaju da Srbija poklekne pod pritiscima Zapada usled konflikta u Ukrajini i uvede sankcije Rusiji, taj potez bi samo ohrabrio Zapad da poveća svoje zahteve prema Srbiji.

Govoreći na godišnjici osnivanja Bezbednosno informativne agencije (BIA) predsednik Vučić je izjavio da nacija nikada nije bila u težoj poziciji nego sada. Međutim, dodao je da u slučaju da Srbija podrži antiruske sankcije situacija nam nimalo ne bi bila olakšana.

Vučić je insistirao na tome da ceo problem sankcija Zapad koristi kao štap i čekić, uz pomoć kojih nas stalno udara na svim samitima jer nemaju snažnijih oruđa. Kako je sam rekao:

U slučaju da uvedemo sankcije Rusiji sutra, tri dana bi bili veoma prijatni sa nama, govoreći nam da smo postali deo Evrope. Dok bi već petog dana nama govorili da odlučimo da li smo na pravoj strani istorije ili ne.

Vučić je naglasio da bi pod tom floskulom "prava strana istorije" bilo priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, dok bi Srbija dobila neki mali poklon.

Od početka ruske Specijalne operacije u Ukrajini, Srbija je pod ogromni pritiskom da uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Međutim, predsednik Srbije je istrajan u insistiranju očuvanja neutralnosti zemlje, a sa druge strane navodeći da će Srbija tražiti prijem u članstvo u EU u nekom trenutku u budućnosti.

Sa druge strane, EU je naglasila da je članstvo moguće samo ako Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije. Zahtev za koji je Vučić izjavio da nema nameru da ispuni.

Autor: redportal.rs

#EU

#Evropska unija

#Kosovo i Metohija

#NATO

#SAD

#Srbija

#Ukrajina

#Vučić

#aleksandar vučić

#nezavisnost

#pritisak

#rat

#rusija

#sankcije

#članstvo