Abas je ovu izjavu dao uoči sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Astani, na regionalnom samitu

Bela kuća je kritikovala palestinskog predsednika Mahmuda Abasa nakon što je javno odbacio napore SAD da doprinesu rešenju sukoba sa Izraelom i takođe nagovestio da Rusija treba da igra veću ulogu u posredovanju.

Abas je ovu izjavu dao uoči sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Astani, na regionalnom samitu.

Čini se da je sinoćnja izjava portparola američkog Saveta za nacionalnu bezbednost prvi odgovor američke administracije na sve veće palestinske kritike da nije učinjeno dovoljno da se zaustave izraelske vojne operacije na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ne verujemo Americi i vi znate našu poziciju. Ne verujemo u to, ne oslanjamo se na to i ni pod kojim uslovima se nećemo složiti da će Amerika biti jedina strana u rešavanju problema - rekao je Abas u četvrtak u glavnom gradu Kazahstana.

Palestinski lider je, međutim, priznao da bi SAD i dalje mogle da igraju posredničku ulogu u kvartetu bliskoistočnih mirovnih posrednika, koji uključuju UN, EU i Rusiju. Abas je rekao Putinu da je zadovoljan pozicijom Rusije.

Bela kuća je reagovala za manje od 48 sati, a u izjavi portparola Saveta za nacionalnu bezbednost izraženo je "duboko razočarenje" Abasovom izjavom, preneli su izraelski mediji.

- Putin je daleko od tipa partnera koji je potreban za konstruktivno rešavanje izraelsko-palestinskog sukoba - navodi se u saopštenju.

- Rusija se ne zalaže za pravdu i međunarodno pravo. Predsednik Bajden je, za razliku od nje, pokazao decenijsku posvećenost Sjedinjenih Država traženju kreativnih rešenja i radu ka trajnom miru potrebnom za jačanje stabilnosti i prosperiteta na Bliskom istoku - dodao je portparol.

Palestinski lideri i dalje čekaju da SAD ispune svoje obećanje i ponovo otvore misije u Vašingtonu i Jerusalimu, koje je zatvorila administracija prethodnog američkog predsednika Donalda Trampa.

Abasova izjava dolazi usred krize poverenja između Palestinaca i SAD, pošto je Trampova administracija uskratila sredstva Palestincima i vodila politiku u korist Izraela, uključujući premeštanje američke ambasade u Jerusalim.

Aktuelni predsednik Bajden je obnovio finansiranje, ali ambasada je i dalje u Jerusalimu.

Autor: redportal.rs

#Abas

#Bela kuća

#Palestina