Na sebi imaju utisnutu i poruku koja oslikava mračnu epizodu u istoriji SAD-a

Model čuvenih Levi's farmerki iz 1880-ih, pronađenih u napuštenom rudniku, prodat je na aukciji po neverovatnoj ceni, a na sebi imaju utisnutu i poruku koja oslikava mračnu epizodu u istoriji SAD-a.

Farmerke koje je u napuštenom rudniku pronašao "arheolog trapera", prodate su u gradiću u Novom Meksiku, a kupili su ih 23-godišnji Kejli Hatner i Zip Stivenson, veteran na tržištu vintage trapera.

Komad odjeće prodat je za neverovatnih 87.400 dolara, što je jedna od najviših cena ikada plaćenih za par farmerki - uključujući 15% kupovne premije.

- Nismo planirali zajedno kupiti farmerke dok aukcija nije počela, što je pomalo suludo gledajući unazad - rekao je Stevenson za CNN.

Stevenson koji vodi radionicu za popravak trapera u Los Anđelesu gotovo tri decenije, a tvrdi da nikada nije pronašao ovakav par.

- Ove farmerke su izuzetno retke, pogotovo u ovakvom fantastičnom nošenom stanju i veličini - rekao je za CNN.

Za spomenute farmerke, on je prvi put čuo pre pet godina kada ih je prvi put pronašao Mišel Haris, koji je "pretraživao najmanje 50 napuštenih rudnika tokom pet godina i nije pronašao ništa takvog kvaliteta".

Postoji samo nekoliko pari ovakvih farmerki, ali oni se čuvaju u muzejima i previše su osetljivi za nošenje. Međutim, sadašnji vlasnik farkmerki tvrdi da je ovaj model iznenađujuće izdržljiv te da se može i nositi.

- Postoji nekoliko osetljivih mesta na farmerkama, koje bi trebalo malo potkrijepiti, ali inače su u odličnom stanju. Mogao bih lako zamisliti da ih nose Džoni Dep ili Džejson Momoa - rekao je.

Aukcija je održana u Durango Vintage Festivus na periferiji gradića Astek, pod organizacijom stručnjaka za vintage traper Brita Eatona.

- Radim ovaj posao četvrt stoleća i prosečne vintage farmerke vrede oko 100 dolara. Dakle, pronaći par ovako vrednih dešava se jednom u životu - rekao je on.

Prvobitno ih nije nameravao prodati, zbog čega je stavio ovu vrtoglavu cenu. Međutim, zbog svoje jedinstvenosti one su "razgrabljene" na aukciji.

Iako važe za ikonu američkog Zapada, farmerke također svedoče mračnoj epizodi u istoriji ove zemlje. Unutrašnji džep je otisnut rečenicom: "Jedina vrsta proizvedena od strane rada belaca" .

Vol strit žurnal citirao je glasnogovornika Levisa koji je objasnio da je kompanija koristila ovaj slogan nakon uvođenja kineskog Zakona o isključenju 1882, koji je kineskim radnicima zabranio ulazak u SAD. Od svoje politike i slogana odustali su 1890-ih, dok je zakon ukinut 1943. godine.

Farmerke se trenutno čuvaju u sefu blizu Stivensons Denim Doctors dućana u Los Anđelesu i dostupne su za gledanje po dogovoru.

Stivenson je rekao kako bi "razmotrio" da ih ponudi nekom iznimno zainteresovanom kupcu, no da bi više voleo da su one izložene muzeju poput Smithsoniana ili Metropolitan Museum of Art.

Autor: redportal.rs

#19. vek

#Levis

#farmerke