Većina dijamanata poticala je iz kolekcije kraljice Viktorije.

Kraljevska porodica mogla bi da odustane od planova da Kamila, supruga kralja Čarlsa, na ceremoniji krunisanja ponese krunu sa indijskim dijamantom kohinur (Koh-i-Noor) zbog "političke osetljivosti", piše Daily Mail.

Kruna neprocenjive vrednosti sadrži 2.800 dijamanata sa prednjim krstom na kojem je čuveni dijamant kohinur od 105 karata, jedan od najčuvenijih brušenih dijamanata na svetu.

Dragulj, koji se čuva u odvojivom platinastom nosaču, možda bi mogao da se izvadi iz krune pre nošenja ili jednostavno da se takva kruna uopšte ne nosi već umesto nje bi Kamila mogla da ponese krunu kraljice Viktorije.

- Prvobitni plan je bio da kraljica supruga bude krunisana krunom pokojne kraljice majke kada njen muž stupi na tron - rekao je neimenovani izvor za Daily Mail.

Kruna je napravljena 1937. godine za kraljicu Elizabetu, suprugu kralja Džordža VI i majku nedavno preminule Elizabete II. Izrađena je od dragog kamenja koje je već bilo u kolekciji kraljevske porodice. Većina dijamanata  poticala je iz kolekcije kraljice Viktorije.

Autor: Telegraf.rs

#kamila

#kraljica

#kruna