Vašington tražio da se odluka odloži za samo mesec dana

Saudijska Arabija je zvanično izjavila da odluka OPEC dasmanji proizvodnju isključivo bazirana na ekonomskim načelima, ne na politici, kao i da je organizacija odolela pritisku SAD da odloži donošenje mera.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije izdao je saopštenje u sredu u kome odbija sve optužbe na račun odluke o smanjenju proizvodnje za 2 miliona barela dnevno i odbija sve insinuacije da je to učeinjeno sa namerom da se ostvari benefit Ruskoj Federaciji jasno navodeči da njegova zemlja ne zauzima strane u međunarodnim sukobima. Kako je navedeno u saopštenju:

Odluka je isključivo doneta po ekonomskim načelima i u kontekstu očuvanja balansa potražnje i proizvodnje na tržištu nafte, kao i sa viljem smanjenja nestabilnosti koje bi pogodilo kako proizvođače tako i kupce. Kao i uvek OPEC se vodio interesima svih i smanjenje je jednoglasno usvojeno od strane svih članica organizacije.

Ministar je takođe izjavio:

Vašington je takođe predložio da se odlukja odloži na mesec dana, mi smno obavestili zvaničnike SAD da bi takva odluka imala negativne ekonomske posledice.

The Wall Street Journal je prvi izvestio o zahtevu SAD i istakao da je to bila politička kocka administracije predsednika Džoa Bajdena da bi se izbegle loše vesti pred izbore u novembru.

Međutim portparol amertičkog Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson je negirala kontekst zahteva SAD, izjavivši da je zahtev došao kao sumnja u analizu Saudijske Arabije da će cene naglo pasti i da je zahtev izrečen u kontekstu toga da je bolje sačekati i videti kako će se situacija razvijati na tržištu. Kako je dodala:

Kategorički je pogrešno povezivati to sa izborima u SAD. Radi se o uticaju kratkovidog poteza i mere na globalnu ekonomiju.

Predsednik Bajden je na vest o smanjenju reagovao negativno, ističući da će taj potez pomoći Rusiji da ostvari još veći profit na tržištu nafte, posebno sada kada Zapad pokušava da ograniči i odseče rusku ekonomiju od izvora prihoda zbog rata u Ukrajini. Bajden se takođe zakleo da ćeSaudijska Arabija snositi posledice, iako nije konkretno naveo na šta se to tačno odnosi.

Autor: redportal.rs

#2 miliona barela

#Administracija

#Izbori

#OPEC

#OPEC+

#OPEK

#Ruska Federacija

#SAD

#bajden

#nafta

#novembar

#profit

#rat

#rusija

#saudijska arabija

#smanjenje proizvodnje

#zahtev