Planirane ekološke takse pod žestokim su udarom lokalnih farmera

Vlada Novog Zelanda je predstavila plan da oporezuje štetne gasove koje proizvode domaće životinje, na taj način se nada da će smanjiti emisiju štetnih gasova i uspeti efikasno da se uključi u već decenijama staru borbu protiv klimatskih promena. Međutim, plan je naleteo na žestoke kritike od strane zemljoradničkih organizacija.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardem objavila je plan u utorak ujutru, gde je naglasila da je on prvi ikada koji je neko pokušao da primeni i koji stavio Novi Zelend u poziciju da ostvari zacrtani cilj smanjenja emisije metana u sledećih 10 godina:

Nijedna druga zemlja na svetu nije sastavila metod za naplaćivanje i smanjenje emisije štetnih gasova iz poljoprivrede. Upravo iz tog razloga naši farmeri će imati veliki benefit od toga jer ćemo im omogućiti da se prvi prilagode novim uslovima. Smanjenje emisija štetnih gasova ne samo da će učiniti naše zemljoradnike najboljim na svetu, nego i najbolje za ceo svet.

Pod ovim predlogom, farmeri koji spadaju u oporezovane grupe koje se mere po veličini krda koje poseduju i po količini đubriva koje koriste, moraće da plate taksu za količinu metana i azot oksida koji njihova stoka proizvodi - na ovaj način je taksa dobila opšteprihvaćeno, i do sada opšte poznato ime, porez na prdež.

Ako se plan odobri do kraja godine, naplata taksi i poreza bi počela u 2025. godini i ubirao bi svake ili svake treće godine. Tačna količine za naplatu još nisu definisane.

Prema izjavi vlade, novac sakupljen na ovaj način bi se iskoristio za razvoj zelenih tehnologija, kao i za podsticajne naplate zemljoradnicima koji bi želeli da preuzmu više eko-frendli metode rada u svojim oblastima privređivanja.

porez je deo dugoročnog sistema kome je plan da se dostigne nulta emisija gasova do 2050. godine. Međutim već sada je pod udarom lokalnim zemljoradničkih grupa i opozicionih članova vlade.

Slični zakoni uvedeni su i u Holandiji, zbog čega su izbili veliki protesti farmera koj i dalje traju.

Autor: mondo.rs

#Ekonomija

#Holandija

#Krave

#ekologija

#hrana

#novi zeland

#ovce

#porez

#prdež

#protesti

#taksa

#zemlja

#zemljoradnici

#štetni gasovi

#životna sredina