Kako je poznati pisac stvarao svoje jezike

Tolkin je jedan od najvećih i najcenjenijih pisaca fantastike u svetu. Pop kulturom je više od dve decenije dominantna trilogija Gospodar Prstenova kao i Hobit uz to da ima milione vernih fanova njegovih knjiga još pre Drugog svetskog rata.

Između ostalog je poznat po svom odličnom poznavanju jezika, sam je napravio mnoge a najpoznatiji je sigurno vilovnjački. Rekao je da je krenuo da pravi nove jezike već sa 13 ili 14 godina i da od tada nije stao.

IZVOR: YT / Sîdh Aníron

- Jezik za mene ima neki ukus, nikad nisam razumeo da je to nekome dosadno, novi jezici za mene su kao da probam novo vino ili nešto slatko da pojedem - rekao je Tolkin u intervjuu za BBC.

Dodao je da ne bi želeo nikada da se od njegovih izmišljenih jezika pravi neki kult i da to ljudi masovno znaju i da komuniciraju jedni s drugima na tom jeziku, vilovnjački kako govori u intervjuu je previše komplikovan i nije ga nikad ni završio do kraja. 😅

Foto: Printscreen YouTube

Kako možemo da zaključimo verovatno mu se ne bi svideli larpovi zasnovani na njegovim knjigama i tetovaže vilovanjčkog jezika, ali to možda i ne bi trebalo nikoga da sprečava ipak. 😁

Autor: Filip Mihajlović

#Jezik

#Tolkin

#Vilovnjaci

#knjiga